Люис Хамилтън ще тръгне от последна позиция в спринтовата квалификация за Гран при на Бразилия по-късно в събота. Световният шампион беше дисквалифициран и победата му в квалификацията в петък е анулирана заради това, че задното му крило не отговаря на правилника и има нарушение при използването на системата DRS.

Макс Верстапен ще тръгне първи в спринта, който започва в 21.30 ч. Пилотът на "Ред бул" беше глобен с 50 хил. евро заради това, че докосна задното крило на болида на Хамилтън след квалификацията, което е нарушение на правилника. Пилотът на "Ред бул" обаче няма да бъде наказан с места на старта.

Хамилтън има още едно наказание с пет места на стартовата решетка в неделя заради смяна на двигател.

Стюардите решиха, че задното крило в болида на Хамилтън не отговаря на правилата. По правилник разстоянието между двете крила при отварянето им в системата DRS трябва да е максимум 85 мм, а в болида на Хамилтън то е било по-голямо.

Относно Верстапен, стюардите решиха, че той наистина е нарушил правилника, докосвайки кола на съперник, но по никакъв начин не е повлиял на задното крило на болида на "Мерцедес". Стюардите съобщиха, че са прегледали клипове как Верстапен проверява с ръка първо задното крило на своя болид, а след това прави същото с този на "Мерцедес".

"Гледайки всички записи, позицията на тялото му и видео от самото крило, той е използвал незначителна сила, когато е докоснал крилото. Взимайки предвид факта, че няма причинена щета и предишни подобни провинения, но все пак това е сериозно нарушение, стюардите определят глоба в размер на 50 хил. евро", се казва в съобщението.

Дневник