С голяма драма и автогол Хърватия се класира директно на световното първенство в Катар в последния си мач от квалификациите. Вицешампионите от преди три години надвиха Русия с 1:0 в Сплит на стадион "Полюд", като постигнаха задължителната победа в 81-ата минута.

Тогава левият бек на руснаците Фьодор Кудряшов вкара топката в собствената си врата.

С победата Хърватия събра 23 точки и оглави група H. Русия завършва втори със само една точка по-малко, като ще трябва да играе в плейофите за участие на първенството.

Срещата се превърна в повторение на четвъртфинала от световното в Русия през 2018 г. Тогава Хърватия елиминира домакините след изпълнение на дузпи.

Двубоят на "Полюд" се игра под постоянен дъжд и при много тежки условия. След почивката теренът беше наводнен и качеството на игра падна. През 90-те минути единствената идея на селекционера на Русия Валерий Карпин беше тимът да се брани и Сборная завърши със само два удара към противниковата врата, и двата неточни.


Хърватия създаде 20 ситуации за гол, но руската отбрана издържаше. В 81-ата минута след центриране отляво на Лука Модрич двама нападатели в черно се разминаха с топката, тя падна в краката на Кудряшов, който не успя да реагира добре и я прати във вратата.

Хърватия е петият отбор от Европа, който се класира на световното след Германия, Дания, Белгия и Франция. За първенството се класираха още Бразилия, както и домакинът Катар.

Дневник