Десет европейски отбора си осигуриха място на световното първенство в Катар след година. Квалификациите преминаха с няколко изненади, а през март 2022 г. надпреварата продължава.

В играта остават 12 отбора, които ще се борят само за три места. Сред тях са последните два континентални първенеца - Италия и Португалия.

Тъкмо с тях са свързани двете изненади в квалификациите. Италианците, които стъпиха на европейския връх, не успяха да спечелят групата, в която беше и България. Португалците бяха изместени от върха в последната секунда след гола на Александър Митрович, който прати Сърбия в Катар.

Най-убедителните от Европа

Рекордьорът по участия на световни финали Германия си осигури място в турнира за 20-и път. И след треньорската смяна и идването на Ханс-Дитер Флик бундестимът продължи уверено, като спечели девет от десетте си мача.

Убедителни бяха още Дания, Белгия и Англия, а с малки колебания целта си изпълни и световният шампион Франция. В другите групи имаше вълнуващи мачове до края.

Испания беше в трудно положение, но се възползва от изненадващата грешна стъпка на Швеция в Грузия преди седмица, след което спечели прекия двубой, за да вземе първото място.

Нидерландия също трябваше да чака до последния мач, но победата с 2:0 срещу Норвегия осигури завръщането на отбора на световни финали след пропуснатия турнир в Русия 2018.

Надпреварата продължава

Голям успех постигна отборът на Северна Македония, който завърши втори в групата на Германия и остави след себе си Румъния и Исландия. Съставът гледа с увереност и надежда, че може да продължи да пише футболната си история след първото си участие на европейско първенство. Както и че може да е третият от Балканите в Катар след Сърбия и Хърватия.

Дванадесетте отбора в баражите ще са разделени в три потока по четири, като ще се играят полуфинали в по един мач, а победителите ще се срещнат във финали. Жребият ще е на 26 ноември, а двубоите ще са във втората половина на март 2022 г.

Отборите, които се класираха: Германия, Дания, Франция, Белгия, Хърватия, Испания, Сърбия, Англия, Швейцария, Нидерландия
Участниците в баражите:
В първа урна: Португалия, Шотландия, Италия, Русия, Швеция, Уелс
Във втора урна: Турция, Полша, Северна Македония, Украйна, Австрия, Чехия

Дневник