Директорът на женската тенис асоциация (WTA) Стив Саймън заяви, че е още по-притеснен за състоянието на тенисистката Пън Шуей, след като китайска държавна телевизия публикува имейл от нейно име. Бившата водачка в световната ранглиста на двойки изчезна от публичното пространство, след като обвини в изнасилване бившия вицепремиер на Китай Джан Гаоли. Тя публикува обвинението си в китайската социална мрежа Weibo на 2 ноември, но след това то беше изтрито.

По-рано тази седмица WTA поиска разследване на обвиненията на Шуей. Саймън заяви, че е получил уверение от китайската тенис асоциация, че Шуей е добре, но уточни, че никой от WTA не е успял да се свърже с нея.

Китайската държавна телевизия CGTN публикува имейл, за който твърди, че е писан от тенисистката и е пратен лично на Саймън.

"Във връзка с последните новини, публикувани на сайта на WTA, съдържанието не е потвърдено или проверено от мен и е публикувано без мое съгласие. Новините в това съобщение, включително и обвинението в сексуално нападение, не са верни. Нито съм изчезнала, нито не съм в безопасност. Почивам си у дома и всичко е наред. Благодаря ви отново, че се грижите за мен", гласи имейлът, в който се уточнява, че WTA трябва да иска одобрение, преди да публикува нещо за нея. В снимката от имейла обаче се вижда курсор в средата на текста, а самият имейл не е публикуван никъде другаде в Китай.

Саймън заяви, че получаването на този имейл е увеличило притесненията му.

"Съобщението, което беше пуснато днес от китайска държавна медия във връзка с Пън Шуей, само увеличи притесненията ми за нейната безопасност и местоположение. Трудно ми е да повярвам, че Пън Шуей наистина е написала имейла, който получихме, или вярва на това, което ѝ се приписва", каза Саймън в официална позиция, публикувана на сайта на WTA.

По-рано той заяви, че с липсата на действия Китай рискува мястото си в женския тенис тур. В последната си позиция Саймън призова за "независимо доказателство", че тенисистката е добре: "Пън Шуей показа невероятен кураж с обвинението срещу бивш член на китайското правителство. WTA и останалата част от света имат нужда от независимо и проверимо доказателство, че тя е в безопасност. Опитах се да се свържа с нея с различни форми на комуникация, но без успех. Пън Шуей трябва да може да говори свободно, без принуда и сплашване от какъвто и да е източник."

Редица бивши и настоящи тенисисти изразиха притеснение за тенисистката. В началото на седмицата Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП) също публикува официална позиция, искайки разследване на обвинението на Шуей.

Носителката на четири титли от Големия шлем Наоми Осака написа в "Туитър": "Бях информирана, че тенисистка е изчезнала, след като е разкрила, че е била изнасилена. Цензурата никога не е добра, надявам се Пън Шуей и нейното семейство да са добре и в безопасност. В шок съм от ситуацията."

Световният №1 Новак Джокович също говори по темата: "Нямам много информация, но чух за това. Честно казано, е шокиращо, че тя е изчезнала. Няма какво толкова да кажа, надявам се да бъде открита и че е добре. Просто е ужасно. Мога да си представя какво чувства семейството ѝ, докато я няма."

Дневник