Наказанието на Руската федерация по лека атлетика за системно използване на допинг беше удължено с още една година. Това стана на гласуване на заседание на Световната федерация по лека атлетика (IAAF). Санкцията на Русия беше въведена през ноември 2015 г. и продължава вече седма година.

Световната атлетика съобщи, че 126 федерации са гласували за удължаване на наказанието, 18 са били против, а общо 34 са се въздържали.

След гласуването наблюдаващият прогреса на Русия Руне Андерсен изнесе доклад, в който описа, че в страната вече има "нова култура". Бяха изказани и плахи похвали за реформите.

В момента федерацията на Русия има ново ръководство, след като бившият президент Дмитрий Шляхтин и четирима представители получиха доживотни наказания за възпрепятстване на антидопингово разследване, както и представяне на фалшиви медицински документи.

Преди този инцидент Русия се надяваше санкцията ѝ да бъде свалена още през 2019 г., но вместо това се стигна до заплаха за мястото на страната в световната атлетика.

"Руската атлетика постигна стабилен напредък към изпълнението на условията, поставени за възстановяването му в членство в световната атлетика, пише Андерсен в доклада си и продължава: Работната група наистина смята, че тези промени отразяват нова култура, която обикновено се стреми да отхвърли допинг практиките от миналото и да се ангажира да продължи напред."

От IAAF допълват, че все още има структури в Русия, които са устойчиви на промените.

По време на олимпийските игри в Токио Русия получи право да изпрати 10 лекоатлети.

Дневник