Женската тенис асоциация (WTA) заплаши да изтегли всички турнири от Китай, ако не получи удовлетворяващ отговор за случващото се с Пън Шуей. Бившата водачка в световната ранглиста на двойки изчезна, след като на 2 ноември обвини в изнасилване бившия вицепремиер на Китай Джан Гаоли. Шуей написа обвинението в китайската социална мрежа Weibo, но само минути по-късно то беше изтрито, а профилът ѝ беше блокиран.

WTA поиска разследване на обвиненията, а след това публично изрази притеснения за безопасността и местоположението ѝ. Директорът на асоциацията Стив Саймън вече заплаши Китай с прекратяване на взаимоотношенията, ако ситуацията около Шуей продължава да е такава.

"Определено ще искаме да изтеглим целия си бизнес от Китай и да се справим с последствията от това. Защото това със сигурност е по-голямо от бизнеса. Жените трябва да бъдат уважавани, а не цензурирани", заяви Саймън пред CNN.

 

Той отново изрази съмнения относно имейла, получен от името на Шуей, който беше публикуван от китайска държавна медия: "Дали е била принудена да го напише, или някой го е написал вместо нея, не знаем. Но към този момент не мисля, че изобщо има някаква стойност и няма да сме удовлетворени, докато не получим шанс да говорим с нея."

Саймън каза още, че е опитал всякакви начини за връзка: "Пробвахме през телефон, през имейл, през други форми на контакт. Има толкова дигитални начини да се свържеш с някого, но до момента нямаме отговор."

Международната тенис федерация (ITF) също излезе с позиция, в която призова за разследване и заяви, че безопасността на спортистите е с най-голям приоритет. Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП) изрази подкрепа към Шуей.

Международният олимпийски комитет отказа да заеме категорична позицията. Попитан за случващото се, говорител на МОК заяви: "Опитът показва, че тихата дипломация дава най-добра възможност да се намери решение за подобни въпроси. Това обяснява защо МОК няма да прави повече коментари."

Редица звезди в тениса се включиха в кампания в социалните мрежи. Хаштагът #WhereIsPengShuai (Къде е Пън Шуей) вече има 32 милиона споменавания във "Фейсбук", "Инстаграм" и "Туитър". Серена Уилямс стана поредната звезда в тениса, която призовава за разследване.

"Съкрушена съм и шокирана да чуя новините за Пън Шуей. Надявам се да е в безопасност и да бъде открита възможно най-скоро. Това трябва да бъде разследвано и не трябва да мълчим", написа Уилямс в социалните мрежи.

Защитникът на "Барселона" Жерар Пике също се включи в кампанията "Къде е Пън Шуей".

Дневник