Макс Верстапен няма да бъде наказван за действията си срещу Люис Хамилтън в Гран при на Бразилия. Стюардите отказаха искането на "Мерцедес" за преразглеждане на ситуацията на "Интерлагос". В опита си да защити първото място, Верстапен излезе от пистата в 48-ата обиколка и беше близо до сблъсък с Хамилтън, който също напусна трасето. По време на състезанието стюардите решиха, че няма нужда от наказание, а Хамилтън спечели с изпреварване по-късно.

"Мерцедес" обаче поискаха преразглеждане, тъй като се появи запис от колата на Верстапен. В четвъртък представители на "Ред бул" и "Мерцедес" бяха привикани от стюардите в Катар, но решението беше отложено за петък. В крайна сметка стюардите решиха, че отхвърлят искането на "Мерцедес" с обяснението, че записът дава нова информация, която обаче не е от голямо значение.

Ако бяха решили да накажат Верстапен, той можеше или да бъде пратен по-назад в стартовата решетка за Гран при на Катар в неделя или да бъде наказан с допълнителни пет секунди за състезанието в Бразилия, което щеше да го прати на трето място и да загуби още три точки в генералното класиране.


"Напълно очаквано решение. Искахме да започнем дискусия, защото вероятно ще бъде тема и в следващите състезания. Успяхме с това. Не сме очаквали да стигне по-далеч", каза директорът на "Мерцедес" Тото Волф.

Директорът на "Ред бул" Кристиан Хорнър разбираемо беше доволен, че няма наказание: "Очевидно това е правилното решение, защото в противен случай щеше да се отвори кутията на Пандора за много инциденти по време на това състезание."

Верстапен защити действията си: "Дори да бяхме с разменени позиции, щеше да се случи същото. Това е твърдо каране. Ние се борим за титлата, не сме в детската градина."

Пилотът на "Ред бул" беше най-бърз в първата тренировка в Катар. Той даде време 1:23.723, а втори и трети завършиха Пиер Гасли ("АлфаТаури") и Валтери Ботас ("Мерцедес"). Хамилтън завърши на четвърто място с изоставане от 0.786 секунди.

 Дневник