Люис Хамилтън спечели квалификацията в Катар и ще потегли пръв в неделното състезание, 20-и кръг за сезона във Формула 1. Световният шампион показа отлична скорост на пистата "Лосаил", за да грабне 102-ия полпозишън в кариерата си.

За пръв път от началото на август Хамилтън ще стартира от полпозишън, като за последно това се случи в Гран при на Унгария.

На първа редица до Хамилтън ще застане Макс Верстапен. Постижението на пилота на "Ред бул" беше с близо половин секунда по-слабо от това на Хамилтън. Шампионът завъртя обиколка за 1:20.827 мин, докато последния опит на Верстапен беше провален от спукана гума на Пиер Гасли.

Трети в квалификацията завърши Валтери Ботас, следван от Гасли, Фернандо Алонсо, Ландо Норис, Карлос Сайнц, Юки Цунода, Естебан Окон и Себастиан Фетел.

"Имах трудности в началото на уикенда, не бях в най-добрата си форма. С инженерите обаче работихме много, направихме промени за третата тренировка и те дадоха резултат. Пистата е невероятна, има страхотни завои", каза Хамилтън след спечелването на полпозишъна.

Квалификацията се проведе при по-ниски температури от последната свободна тренировка, в която предимството на Хамилтън беше много голямо. Тогава Верстапен имаше и проблеми, които не му позволиха да направи квалификационни опити.

Сесията не мина по план за втория пилот на "Ред бул" Серхио Перес, който нямаше темпото на съотборника си. Мексиканецът остана едва 11-и и не се класира за последната част на квалификацията. Провал имаше и за Шарл Льоклер, който ще потегли 13-и в неделния старт.

Преди надпреварата на "Лосаил" съперниците за титлата Верстапен и Хамилтън са разделени от 14 точки.

Състезанието в неделя стартира в 16 часа българско време.

Дневник