След два мача без успех на своя стадион "Анфийлд" "Ливърпул" се върна на победния път и разгроми "Арсенал" с 4:0. Мърсисайдци не оставиха никакви шансове на своя съперник, който само през първата част изглеждаше, че може да бъде равностоен.

Садио Мане откри в 44-ата минута, а другите голове бяха дело на Диого Жота (52'), Мохамед Салах (74') и Такуми Минамино (77').

С победата "Ливърпул" реагира на загубата от "Уест Хем" в предния кръг и се върна на втора позиция, събирайки 25 точки. Тимът има с две повече от "Манчестър сити" преди "гражданите" да изиграят мача си от кръга.

 

"Арсенал" остава пети с 20 точки, като допусна загуба след серия от осем поредни двубоя без поражение (шест победи и две равенства). "Артилеристите" не бяха губили от третия кръг в края на август, когато бяха разгромени с 0:5 от "Сити".

За двубоя Юрген Клоп не можеше да разчита на редица играчи, като последните двама, които влязоха сред контузените бяха Роберто Фирмино и Андрю Робъртсън.

В началните минути "Ливърпул" не успя да наложи високо темпо, срещна известен проблем с дългите подавания на "Арсенал", а от своя страна гостите разчитаха на по-бавна игра и тактически нарушения в средата.

В 18-ата минута пред "артилеристите" се откри първата възможност, когато удар с глава на Букайо Сака беше блокиран. Малко по-късно Самбо Локонга стреля от дистанция, но без сериозна опасност за домакините.

Постепенно "Ливърпул" успя да изнесе играта по-напред, действаше много по-добре през средата, както и по фланговете. В 30-ата минута домакините пропуснаха най-добрия си шанс да открият, след като Аарън Рамсдейл отби удар, топката отиде в Мане, но вратарят на "Арсенал" отрази и добавката.

 

Три минути по-късно "Анфийлд" се оживи, след като двамата мениджъри Клоп и Микел Артета влязоха в лют спор. Испанецът имаше претенции за неотсъдено нарушение, след което Клоп тръгна към колегата си да иска обяснение.

Двамата едва бяха удържани от щабовете си, след което реферът Майкъл Оливър им показа по един жълт картон.

От този момент действията се водеха изцяло пред вратата на "Арсенал", като гостите трудно минаваха централната линия. "Ливърпул" се раздвижи, започна да действа много по-агресивно и положенията пред Рамсдейл се увеличиха.

Английският вратар два пъти се намеси решително при удари на Салах и Александър-Арнолд.

 

В 39-ата минута "Ливърпул" успя да открие след продължителния си натиск. Александър-Арнолд центрира от свободен удар, Мане успя да се пласира между двама бранители в жълто и се разписа с глава - 1:0.

След почивката "Арсенал" опита да задържа повече топката и да изнася постепенно, но пое голям риск. Тимът на Артета разиграваше пред своето наказателно поле, при което допусна и много грешки. "Ливърпул" се възползва и въпреки че няколко пъти пропусна, то втори гол падна в 52-ата минута.

Нуно Тавареш изгуби елементарно топката, като опита да връща назад. Диого Жота открадна, преодоля леко бранител, после и вратаря Рамсдейл, за да се разпише в празната мрежа.

"Арсенал" успя да създаде нещо по-опасно едва след 60-ата минута, но удар на Пиер-Емерик Обамеянг беше спасен от Алисон.

С два гола аванс "Ливърпул" нямаше никакъв проблем да контролира мача, а и не срещна сериозен отпор. "Арсенал" вече не действаше агресивно, грешеше много по-често и не показа енергия, за да може да спре съперника си. Това само даде повече възможности на домакините да направят успеха си по-изразителен.

В рамките на само три минути между 74-ата и 77-ата мърсисайдци вкараха нови два гола. Първо Мане асистира на Салах, който се разписа на празна врата, а после същото направи Минамино, разписал се с първото си докосване.

Дневник