Александър Зверев и Даниил Медвдев ще спорят за титлата във финалния турнир на АТП в Торино. Те ще се борят за второ отличие в надпреварата, след като Медведев е действащият шампион, а Зверев спечели титлата през 2018 г.

В полуфинала Медведев не срещна никакви проблеми с Каспер Рууд - 6:4, 6:2 за час и 20 минути. Руснакът продължи с много увереното си представяне в Торино, като играта му вървеше.

Медведев ще се бори за 14-а титла в кариерата си и пета през 2021 г. 25-годишният руснак загуби два финала през този сезон, като и двата бяха срещу Новак Джокович.

По-интересен се оказа вторият полуфинал, който завърши късно в събота вечер. В него Зверев отказа световния №1 Новак Джокович след 7:6 (4), 4:6, 6:3. Сблъсъкът в зала "Пала Алпитур" продължи два часа и половина.


Двубоят беше изключително интересен, като в първия сет се мина без пробиви, въпреки че Зверев имаше сетбол. В тайбрека германецът допусна по-малко грешки и поведе. Във втората част Джокович игра на по-високо ниво, успя да пробие в деветия гейм, а послед взе подаването си, затваряйки сета.

В решителния сет Зверев проби рано, поведе с 3:1, след което затвърди пробива. Той даде само една точка за пробив в седмия гейм при резултат 4:2, но се защити отлично. Германецът дори затвори двубоя с убедителен гейм на нула.

Зверев постигна четвърта победа в 11-ия си мач срещу сърбина. Мачът беше повторение на полуфиналите от олимпийските игри и US Open. В Токио Зверев спря световния №1 и след това стигна до златния медал, докато в Ню Йорк Джокович се реваншира преди да загуби във финала.

С победата си Зверев не позволи на Джокович да се бори за шеста титла от финалите на АТП. Сърбинът остава с пет купи (2008, 2012-15), а рекордьор с шест триумфа е Роджър Федерер.

Зверев ще играе за 12-и път с Медведев, като дотук предимството е за руснака - 6:5 победи. Медведев е в серия от пет поредни победи срещу германския си съперник, а три от тях дойдоха през 2021 г. Двамата се срещнаха в началото на седмицата в груповата фаза, когато руснакът взе двубоя след 6:3, 6:7 (3), 7:6 (6).

Дневник