Китайската тенисистка Пън Шуей, която не се беше появявала публично близо три седмици, присъства на турнир в Пекин. Това съобщиха медии в страната, публикувайки нейни снимки.

Тя беше сред присъстващите на младежки турнир в китайската столица.

Бившата водачка в световната ранглиста на двойки изчезна, след като на 2 ноември обвини в изнасилване бившия вицепремиер на Китай Джан Гаоли. Шуей написа обвинението в китайската социална мрежа Weibo, но само минути по-късно то беше изтрито, а профилът ѝ беше блокиран.

Ситуацията с Шуей предизвика широк международен отзвук, като Женската тенис асоциация (WTA) призова за разследване и заплаши да изтегли турнирите си от Китай. Водещи звезди в спорта като Наоми Осака, Серена Уилямс, Новак Джокович и др. подкрепиха Шуей.


Само преди ден журналистът Сиджин Ху, който е главен редактор на издавания от управляващата комунистическа партия вестник Global Times, съобщи че Шуей е в дома си и скоро ще се появи.

Освен на турнира в Пекин Шуей е била забелязана и в ресторант в града, като от това се появи видео в социалната мрежа Weibo.

До момента нито китайското правителство, нито Шуей са коментирали публично какво се случва с нея. Потърсен от "Ройтерс" говорител на WTA обяви, че "снимките са недостатъчни, за да се отговори на притесненията за тенисистката".

Дневник