Себастиен Ожие спечели за осми път титлата в Световния рали шампионат (WRC). Френският пилот спечели рали "Монца", последен 12-и кръг за сезона, като беше на много високо ниво през целия уикенд.

Ожие завърши пред съотборника си в "Тойота" Елфин Еванс в ралито и приключва сезона с 23 точки повече.

В хода на ралито Ожие и Еванс няколко пъти разменяха позициите си в борба за победата. Уелсецът започна уикенда със 17 точки аванс и с малки шансове да направи обрат.

През сезона пилотите на "Тойота" спечелиха девет от 12-те ралита - Ожие в Монте Карло, Хърватия, Сардиния, Кения и Монца, Еванс в Португалия и Финландия, а Кале Рованпера в Естония и Гърция.

За Ожие титлата е втора поредна като пилот на "Тойота". Серията на французина беше прекъсната единствено през 2019 г., когато шампион стана От Танак. Преди това Ожие печелеше неизменно титлата между 2012 и 2018 г. първо с "Фолксваген" (2012-16), а след това с "Форд" (2017-18).

В историята на WRC единствено Ожие и финландецът Юха Канкунен са печелили с три различни марки.

С осем титли Ожие е само на една от абсолютния рекорд на Себастиен Льоб, който спечели в девет поредни години (2004-2012). През следващия сезон обаче Ожие няма да кара с пълна програма във WRC.

Отборът на "Тойота" стига до трета поредна титла при пилотите след завръщането си във WRC. Японският производител взе и титлата при конструкторите.

Дневник