Александър Зверев детронира Даниил Медведев и спечели титлата във финалния турнир на АТП в Торино. Германецът се справи със световния №2 по категоричен начин - 6:4, 6:4. Очакванията за оспорван двубой не се оправдваха, като сблъсъкът в зала "Пала Алпитур" продължи само 75 минути.

Зверев и Медведев се срещнаха за 12-и път, като балансът им вече е равен - по шест успеха. Германецът успя да се реваншира за загубата в груповата фаза в началото на седмицата. Зверев прекъсва и серия от пет поредни поражения срещу Медведев.

Германецът е десетият тенисист с две или повече титли от заключителния турнир на АТП. Първият му успех беше през 2018 г. в Лондон, а сега Зверев е първият, който печели отличието в Торино.

За него титлата е 19-а в кариерата и шеста през този сезон.

"Трябваше да играя най-добрия си тенис, защото срещу него никога не е лесно. Той ме беше победил пет пъти поред, но успях да се справя. Още по-специално е, че печеля тази титла пред моето семейство. Сезонът беше страхотен за мен, надявам се през следващия отново да играя така", коментира Зверев след срещата.

В първия сет германецът проби още в третия гейм, за да поведе с 2:1. До края му не даде никакви шансове на съперника, който дори не получи точка за пробив. Подаването на Медвдеев също не вървеше, като той не записа нито един ас.

За сметка на това Зверев вкара 72% първи сервис и спечели почти 90 процента от разиграните точки при него.

Втората част започна с нов пробив, което даде солиден аванс на Зверев. Той го затвърди и се откъсна, а Медведев нямаше отговор на играта му. Световният №2 правеше някои епизодични красиви отигравания, но трудно успяваше да накъса ритъма на германеца.

Зверев завърши срещата с осем аса, само една двойна грешка и над 70% вкаран сервис. За два сета той не даде нито една точка за пробив. При Медведев допусна повече непредизвикани грешки, отколкото уинъра записа. Руснакът завършва годината с четири титли и три загубени финала.

Дневник