Роджър Федерер ще се сблъска с реалността, когато се завърне на корта след продължително лечение на контузия. Това каза носителят на седем титли от Големия шлем Матс Виландер. Федерер, който навърши 40 години през август, съобщи че скоро няма да се завърне на корта.

Швейцарският тенисист пропуска Australian Open, след което и цялата пролетна кампания, като по думите му "ще бъде изненада", ако играе на "Уимбълдън". В последните години Федерер има постоянни проблеми с колената, като през лятото претърпя нови две операции.

"Мисля, че е възможно той да се завърне, особено с правилната нагласа. Според мен Роджър се е настроил да играе още тенис", каза Виландер пред "Евроспорт".

Швейцарецът има 20 титли от Големия шлем и дели първата позиция по този показател с Новак Джокович и Рафаел Надал.

"Проблемът е, че младите момчета като Даниил Медведев и Александър Зверев наистина вдигнаха много нивото си и играят много силно."

По думите на Виландер сблъсъкът с реалността ще бъде доколко играта на Федерер може да бъде конкурентна на младите звезди. "Знаем, че неговото голямо оръжие е сервисът, който е много добър. Но по-добър ли е от тези на Медведев и Зверев, това ще бъде сблъсък с реалността и проверка."

"Не мисля, че Роджър ще играе чак толкова много мачове, той ще се фокусира върху турнири, които знае, че има шанс да печели. Може би няма как да вземе титла в Големия шлем или да играе финал, но може да спечели 3-4 поредни срещи."

Дневник