Португалската футболна лига започна разследване на мача между "Белененсеш" и "Бенфика", в който домакините бяха принудени да излязат на терена, въпреки че имаха само девет здрави футболисти, като двама от тях бяха вратари. Срещата беше прекратена в началото на второто полувреме при резултат 7:0 за гостите. След почивката "Белененсеш" излезе със седем души, а малко след това единият от вратарите - Жоао Минейро, който игра като халф, седна на тревата и мачът беше спрян, тъй като в един тим трябва да има минимум седем играчи.

След края на мача и двата отбора заявиха, че са били принудени да играят. Те обвиниха лигата, която е отказала да отложи мача. Президентът на "Белененсеш" Руи Педро Соареш заяви, че в тима има общо 17 болни сред играчите и треньорския щаб.

Португалската лига заяви, че не е получила официално искане за отлагане на мача. В съобщение до медиите от лигата обявиха, че започват разследване на случая, свързан с "изпълнението на здравните протоколи".

В понеделник "Белененсеш" съобщи, че поне 13 от случаите в тима са с новия щам на коронавируса Омикрон. Един от футболистите - Кафу Фете, е дал положителна проба след завръщане от мач на националния отбор на Южна Африка.

"Всички сме в изолация, освен младежкия отбор, който не игра в събота. Общо 44 души са в изолация. Двама или трима играчи, както и двама-трима души от треньорския щаб имат симптоми, но не е нещо сериозно, другите са без симптоми. Всички чакат повторни тестове", заяви говорител на клуба.

Дневник