Лионел Меси беше награден за рекорден седми път "Златната топка" и отново беше избран за №1 в световния футбол. Аржентинецът спечели голямата награда в 65-ата церемония на френското списание "Франс Футбол".

На галавечер в парижкия театър "Шатле" Меси изпревари голмайстора на "Байерн" (Мюнхен) Роберт Левандовски и халфа на "Челси" Жоржиньо. Левандовски за пръв път попадна сред първите трима в анкетата, а освен това спечели и приза за най-добър най-добър нападател.

Меси вече има два приза повече от дългогодишния си съперник Кристиано Роналдо, който отново реши да не присъства. Португалецът завърши на шесто място.

Аржентинецът печели отново след 2019 г., като през миналата година организаторите решиха да не връчват награда за най-добър заради пандемията от COVID-19. Преди това аржентинецът спечели четири поредни пъти между 2009 и 2012 г., както и през 2015.

Меси завършва календарната година с 54 мача, в които отбеляза 41 гола и даде 14 асистенции. Той спечели Купата на краля с бившия си тим "Барселона", а през лятото шокира футболния свят, напускайки каталунците, за да се озове в ПСЖ.

През лятото Меси сбъдна и голямата си мечта да спечели трофей с Аржентина, като триуфмира в Копа Америка.


Още преди церемонията Роналдо разбуни духовете с публикация в социалните мрежи. Той отговори на главния редактор на "Франс Футбол" Паскал Фере, който наскоро каза, че португалецът му доверил, че единствената му амбиция е да завърши кариерата си с повече "Златни топки".

"Днешният резултат обяснява изказванията на Паскал Фере от миналата седмица, в които той твърди, че съм му доверил, че единствената ми амбиция е да завърша кариерата си с повече "Златни топки" от Лионел Меси. Паскал Фере лъже, за да популяризира себе си и да рекламира изданието, за което работи. Неприемливо е човекът, отговорен за присъждането на такава престижна награда, да лъже по този начин, проявявайки абсолютно неуважение към някой, който винаги е уважавал "Франс Футбол" и "Златната топка". Днес той отново излъга, оправдавайки отсъствието ми от церемонията с несъществуваща карантина", написа Роналдо.

За пръв път от 2010 г. португалецът е извън Топ 3, тогава той отново се класира шести. В последните девет години Роналдо неизменно беше сред призьорите.

Недоволство преди церемонията изрази и Левандовски. Той беше смятан за фаворит през 2020 г., когато помогна на "Байерн" да спечели Шампионската лига. "Това, което стана миналата година е срамно, когато се реши да не се връчва награда. Но се радвам, че присъствам тази година".

Наградата "Копа" за най-добър млад футболист спечели халфът на "Барселона" Педри Гонсалес, който преди дни навърши 19 г. Той стана най-младият играч, стартирал в елиминационен мач на европейско първенство.

Трофеят "Яшин" за най-добър вратар получи Джанлуиджи Донарума.

За трети път беше връчена и "Златна топка" за жени. Тя отиде в звездата на "Барселона" Алексия Путеяс. Зад нея се нареди съотборничката ѝ при каталунците Дженифър Ермосо, а трета остана австралийката Сам Кър от "Челси".

Топ 10
1. Лионел Меси (Барселона и ПСЖ, Аржентина)
2. Роберт Левандовски (Байерн Мюнхен, Полша)
3. Жоржиньо (Челси, Италия)
4. Карим Бензема (Реал Мадрид, Франция)
5. Нголо Канте (Челси, Франция)
6. Кристиано Роналдо (Ювентус и Манчестър Юн, Португалия)
7. Мохамед Салах (Ливърпул, Египет)
8. Кевин Де Бройне (Манчестър сити, Белгия)
9. Килиан Мбапе (ПСЖ, Франция)
10. Джанлуиджи Донарума (Милан и ПСЖ, Италия)

Дневник