Изискването за задължителна ваксинация на Australian Open е за предпазване на обществото, а не метод за изнудване. Това обяви спортният министър на щата Виктория Мартин Пакула, с което отговори на обвиненията на бащата на Новак Джокович.

На първия турнир от Големия шлем ще могат да участват само тенисисти, ваксинирани срещу COVID-19. Преди дни Сърджан Джокович нарече това изнудване към световния №1. Той дори не е сигурен, че деветкратният шампион в Мелбърн ще участва.

"Ако сте тенисист или друг спортист, който гостува в страната, става въпрос за вашата отговорност към обществото. Затова ние молим тези международни звезди да спазват същите изисквания като жителите на щата Виктория", коментира Пакула.

"Не става въпрос за изнудване, а за гарантиране безопасността на хората. Искам да поясня, че наистина се надявам Джокович да е ваксиниран и да участва. Но, ако реши да не го прави, това е негов избор".

Темата стана много коментирана в последните месеци, като сръбският тенисист обясни, че не иска да разкрива дали е ваксиниран, което повдигна съмнения, че е против ваксините

.Дневник