Талантливата пианистка Мария-Десислава Стойчева отново е гост на шуменската Симфониета. На 3 декември, петък от 18.35 часа в зала „Проф. Венета Вичева“ тя ще изпълни Концерт за пиано и оркестър №1 от Ф.Шопен под диригентската палка на Калина Василева. В програмата ще чуем още и Симфония №35 „Хафнер“ от В.А.Моцарт.

Мария-Десислава Стойчева е родена в Пловдив. Завършва с отличие Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ в родния си град, а по- късно продължава обучението си при проф. Людмил Ангелов в НБУ- София.

Участва в майсторски класове и семинари на множество изтъкнати български и чужди пианисти, двукратно е избирана за участник и стипендиант в престижния курс по камерна музика “Musica Mundi” в Белгия, където работи с множество известни музиканти.

През пролетта на 2016 г. младата пианистка печели наградата „Млад музикант на годината 2015г.“, след като е избрана в анкета сред слушателите на предаването „Алегро Виваче“ по програма „Хоризонт“ на БНР. През същата година тя печели Първа и Специална награда в дебютното издание на конкурса „Стелла Ослекова“ и става първият български участник в конкурса за млади пианисти в памет на Владимир Хоровиц в Киев, Украйна, където в неговото 11-то издание получава лауреатско звание и награда за най-добро изпълнение на задължително украинско произведение.

През декември 2017 г. е поканена да участва в специален коледен концерт в Кралския дворец във Варшава, посветен на българското председателство на ЕС. Мария-Десислава се класира сред финалистите на 2-ри Моцартов конкурс в Джухай, Китай (2017), 25-ти Конкурс “Йоханес Брамс” в Пьорчах, Австрия (2018), 8-ми Шопенов конкурс в Будапеща, Унгария (2018) и 66- ти Шопенов конкурс в Ню Йорк, САЩ (2019).

През пролетта на 2019г. е отличена с Първа и Специална награда за най-добро изпълнение на произведенията на Панчо Владигеров в Международния конкурс за пианисти и цигулари в Шумен.

Мария-Десислава солира със Софийска филхармония, Националната филхармония на Украйна, КА “Софийски солисти”, Държавна опера- Пловдив, Варненска филхармония, Държавен симфоничен оркестър на гр. Шумен, както и Симфоничен оркестър при НУМТИ „Д. Петков“.

ШУМ.БГ