Изпълнителният директор на "ЦСКА 1948" Добрин Гьонов заяви, че Професионалната футболна лига трябва да се отдели от Българския футболен съюз (БФС).

"Професионалните клубове са лицето на българския футбол. В България имаме 600 клуба, но само 14 са в елита. Професионалните клубове трябва да се съберат и да работят заедно, за да увеличат стойността на продукта "български футбол", заяви Гьонов в интервю за footballbusinessinside.com.

Той посочи, че българският футбол е на първо място по гледаемост в страната, като изпреварва Висшата лига, но пък приходите от телевизионни права не са достатъчно високи.

Темата за отделянето на Лигата от БФС се поставя често в последните години, но без реално развитие.

"Ние трябва да общуваме по-добре с правителството, общините, спонсорите и телевизиите, за да постигнем по-добри споразумения за клубовете. Федерацията трябва да се се съсредоточи върху националните отбори, върху развитието на подрастващите и на женския футбол, футзала и разбира се - основата с масовия футбол".

На въпрос за приходите на клуба Гьонов заяви: "Приходите на нашия отбор са между 2.5 и 3 млн. евро, което според информацията ми ни поставя в топ 5 в страната по отношение на бюджета".

По думите му от спонсорски сделки и мърчандайзинг идват около 60% от приходите, а от телевизионни права - между 10 и 15%.

Гьонов смята, че основните цели за клуб от ранга на "ЦСКА 1948" са участие в европейските клубни турнири и осъществяване на изходящи трансфери. Той даде пример с "Динамо" (Загреб), който за 2017-21 г. е похарчил 26 млн. евро за трансфери и е изкарал 118 милиона от свои играчи.

Дневник