Международният олимпийски комитет (МОК) обяви, че е проведен втори видео разговор с тенисистката Пън Шуей. От организацията този път признаха, че имат притеснения за състоянието на китайката.

Информацията идва ден след решението на Женската тенис асоциация (WTA) да отмени всички турнири в Китай.

От МОК уточняват, че имат уговорка за лична среща с Пън Шуей през януари. И оправдават подхода си в ситуацията, който им донесе критики и обвинения, че не е заета достатъчно твърда позиция след изчезването на тенисистката.

"Има различни начини да се направи така, че тя да е добре и да е в безопасност. Ние предприехме много човешки подход за нейната ситуация. Използваме "тиха дипломация", която предвид обстоятелствата и въз основа на опита на правителства и други организации, се приема като най-обещаващия начин да се действа успешно в подобни хуманитарни казуси", се казва в съобщение на МОК.

Пън Шуей беше в неизвестност от 2 ноември, когато обвини в изнасилване бившия вицепремиер на Китай Джан Гаоли. Последва заплаха от WTA, че ще изтегли турнирите си от Китай, след което китайски медии публикуваха снимки и клипове с тенисистката, за да покажат, че тя е добре.

"Споделяме същите притеснения като много други хора и организации за благосъстоянието и сигурността на Пън Шуей. Затова вчера (сряда) екип на МОК проведе нов видео разговор с нея. Предложихме ѝ подкрепа, ще бъдем в постоянна връзка с нея и вече се разбрахме за лична среща през януари", добавят от МОК.

След първия разговор от олимпийския комитет посочиха, че изглежда, че тенисистката е добре. Впечатленията им били потвърдени отново и в сряда. Въпреки това още през ноември от WTA изтъкнаха, че липсват достатъчни доказателства, че Пън Шуей е в добро здраве и сигурност.

Случаят се развива месеци преди зимните олимпийски игри в Пекин, които ще се проведат през февруари.

Дневник