Вицепрезидентът на ФИФА Виктор Монталяни заговори за компромисно решение по въпроса за провеждане на световното първенство на всеки две години. Според него е вариант организиране на нов турнир между два мондиала.

По думите му надпреварата може да наподобява Купата на конфедерациите, проведена за последно през 2017 г. или световен вариант на Лигата на нациите, използвана от УЕФА.

"Аз съм абсолютно "за" идеята да имаме събитие, което да се провежда между световните първенства. Въпросът е какво ще бъде то, как ще гледаме на него, как то ще засегне други състезания като квалификационния процес и съществуващите вече турнири", каза Монталяни пред "Ройтерс".

Вицепрезидентът на ФИФА, който оглавява конфедерацията на Централна и Северна Америка (КОНКАКАФ), припомни, че преди четири-пет години е обсъждано създаването на глобална Лига на нациите. "Затова тези решения не са ни чужди", добави той.

Темата за провеждане на световното първенство на всеки две години предизвика широко обсъждане. УЕФА и конфедерацията на Южна Америка се противопоставят. Президентът на ФИФА Джани Инфантино заяви, че тези, които са против, са силните, които не желаят да изпуснат предимството и благоденствието си.

Дневник