Дългът на европейския клубен шампион "Челси" е 1.8 милиарда евро, съобщава английското издание "Таймс". Според информацията дългът е нараснал, след като собственикът Роман Абрамович отпусна още средства за сините през миналата година.

Годишните отчети на Fordstam Ltd, компанията - майка на "Челси", показват, че през 2021 г. руският бизнесмен е отпуснал 24 млн. евро. По този начин сините са изпреварили "Манчестър юнайтед" и "Ливърпул" по разходи за заплати въпреки регистрираната загуба от 187 млн. за миналия сезон.

По-детайлно отчетът показва, че увеличението на заплатите е със 17.5% до 399 млн. евро. До голяма степен това се дължи на изплатените бонуси на играчите за спечелването на Шампионската лига.

"Юнайтед" е с 386 млн. евро за заплати, а "Ливърпул" с 390. Единственият клуб, който плаща повече на своите играчи, е "Манчестър сити" - 420 млн.

"Таймс" отчита и сериозната инвестиция за трансфери, направена от "Челси" преди началото на миналия сезон, когато бяха похарчени 266 млн. евро за петима футболисти.

Английското издание все пак отчита, че дълговете са към Абрамович, който е и едноличен собственик на клуба. Ако руският бизнесмен иска да продаде "Челси", той ще трябва да покрие тези дългове.

Дневник