Сръбският тенисист Новак Джокович трябва да бъде освободен незабавно от хотела за настаняване, в който се намира в Мелбърн. Това реши съдът след заседание, продължило няколко часа, в което бяха изслушани и двете страни.

Съдията Антъни Кели обяви, че анулирането на визата на водача в световната ранглиста по тенис е неоснователно.

Решението на съда все още не означава, че сърбинът ще може да защитава титлата си на Australian Open. Министър-председателят на Австралия Скот Морисън даде знак в изказване няколко часа по-рано, че е възможно Джокович да бъде задържан повторно.

Адвокатът, защитаващ тезите на австралийското правителство - Кростофър Търн, е заявил, че министърът на вътрешните работи Карън Андрюс запазва правото си да отпрати Джокович от страната. Австралийското законодателство гласи, че министърът има изключителното право да анулира визи, пише Би Би Си.

Съдията уточни, че ако Андрюс вземе това решение, то Джокович може да получи забрана за влизане в Австралия за три години.

Турнирът започва след седмица, а Джокович, който е ставал шампион рекордните девет пъти, иска да се бори за историческа 21-ва титла от Големия шлем.

Джокович беше задържан още с пристигането си на летището в Мелбърн, като визата му беше анулирана. Той се надява да играе в Australian Open чрез медицинско изключение, като по този начин да заобиколи изискването за задължителна ваксинация.

Казусът предизвика също напрежение между организаторите на турнира и австралийските власти заради представените пред състезателите изисквания за участието им. Директорът на надпреварата Крейг Тайли каза, че между властите няма синхрон и че иска Джокович да играе.

Случаят донесе и вълнения на дипломатическо ниво, като в Сърбия имаше остри реакции и обвинения, че тенисистът е държан в хотела (общежитие за настаняване) при лоши условия. Министър-председателят на балканската страна Ана Бърнабич заяви, че са успели да осигурят за Джокович безглутенова храна и приспособления, с които да може да тренира.

В събота се разбра, че според адвокатите на Джокович той е попълнил в документите си, че се е заразил с коронавируса в средата на декември. Това повдигна нова серия от въпроси и заради присъствието на тенисиста на 17 декември на публично събитие, на което е без маска и заобиколен от хора.

Дневник