Новак Джокович е обявил пред граничните служби на Австралия, че няма поставена ваксина срещу коронавируса. Това се разбира от интервюто му при пристигането на летището в Мелбърн, публикувано в документ, който е цитиран от "Евроспорт".

Въпросът дали Джокович е ваксиниран оставаше във въздуха в последните седмици, като развитието на събитията около пътуването му за Австралия подсказваше какъв е отговорът. Сърбинът искаше да участва в Australian Open чрез медицинско изключение, което да му помогне да заобиколи изискването за задължителна ваксинация.

Още при влизането му в Австралия визата му беше анулирана и той беше отведен в хотел за задържане. В понеделник съдът постанови той да бъде освободен незабавно, но остава възможността визата му повторно да бъде анулирана и той да бъде отпратен.

Част от интервюто на Джокович на летището, разпространено от "Евроспорт" след публикуване на документи:

Служител на граничните власти: Благодаря. Какви са причините за пътуването ви до Австралия днес?
Джокович: Аз съм професионален тенисист и основната причина да дойда в Австралия е да участвам в Australian Open в Мелбърн, Виктория.
Служител на граничните власти: Благодаря. Сега въпрос за ваксинацията. Ваксиниран ли сте?
Джокович: Не съм ваксиниран.
Служител на граничните власти: ... за COVID-19? Не сте ваксиниран?
Джокович: Не съм ваксиниран.
Служител на граничните власти: Благодаря. Имали ли сте COVID-19?
Джокович: Да.
Служител на граничните власти: Кога?
Джокович: Имах COVID-19 два пъти. Имах COVID през юни 2020 г. и имах COVID наскоро - дадох положителна проба с PCR на 16 декември 2021 г.

Дневник