Водачът в световната ранглиста по тенис Новак Джокович заяви желание да се състезава на Australian Open. Сърбинът наруши мълчанието си и публикува снимка от "Род Лейвър арена" в Мелбърн, на която е заедно с хора от екипа си.

"Доволен съм и съм благодарен, че съдията отмени анулирането на визата ми. Въпреки всичко, което стана, искам да остана и да опитам да участвам в Australian Open. Оставам съсредоточен върху това", написа Джокович.

"Пристигнах тук, за да играя в един от най-важните турнири пред прекрасната публика", добави сърбинът. Той благодари за подкрепата, която е получил.

Публикацията му дойде в момент, в който в Белград вървеше пресконференция на семейството му.

"Той е свободен. Преди малко тренира на корта. Той дойде в Австралия да играе тенис, да опита да спечели още един път Australian Open", каза брат му Джордже Джокович. И добави, че водачът в световната ранглиста винаги е защитавал правото на свободния избор.

"Това е най-голямата победа в кариерата му, по-голяма от всяка победа в Големия шлем", каза майка му Дияна Джокович и каза, че синът ѝ е бил измъчван.

"Той се бори срещу системата и правителството, защото има правото да е там".

Пресконференцията беше обявена за приключила в момента, в който семейство Джокович бяха попитани дали на 17 декември - ден след положителната проба, Новак Джокович е присъствал на събитие сред много хора.

Още при влизането в Австралия визата на Джокович беше анулирана и той беше отведен в хотел за задържане. В понеделник съдът постанови той да бъде освободен незабавно. Въпреки заявеното желание да играе в първия за сезона турнир от Големия шлем остава възможността визата му повторно да бъде анулирана с решение на министъра по имиграционните въпроси Алекс Хоук и той да бъде отпратен.

По-рано през деня "Евроспорт" публикува документи, отразяващи разпита на Джокович от граничните власти в Мелбърн. При пристигането си в Австралия тенисистът е заявил, че не е ваксиниран срещу коронавируса.

Дневник