Продължава сагата с Новак Джокович, върнал се на корта почти веднага, след като австралийски съд постанови да бъде пуснат в страната седмица преди началото на Astralian Open, на който ще защитава титлата си от турнира и ще опита да спечели рекордна 21-ва победа в турнир от Големия шлем.

Технически погледнато, Джокович не спечели делото, а принуди правителството да се откаже от защитата.

Министърът за имиграцията Алекс Хоук все още не е взел решение дали да се възползва от законовото право да анулира допускането на неваксинирания сърбин в страната и да го депортира. Законът позволява прекратяване действието на визата, включително ако прецени, че това е в интерес на обществото.

В същото време според австралийските медии граничните власти са започнали проверка за невярна декларация на Джокович, в която е посочил, че през последните 14 дни преди пристигането не е посещавал други държави, докато има свидетелства, че по това време е бил не само в Сърбия, но и в Испания. Става дума за кадри от социална мрежа, на които се вижда Джокович с 11-годишно момиче в курорт до Марбея в Южна Испания. Предполага се, че те са заснети на 2 януари, броени дни преди да отпътува през Дубай за Австралия.

Кадър от видео в социална мрежа на Джокович с 11-годишната Малери Халфстрьом, за което се твърди, че е направено на 2 януари в Club de Tenis Hotel в курорта Пуенте Романо до Марбея.

Испанският външен министър Хосе Мануел Албарес каза във вторник, че няма информация дали тенисистът е посетил Испания през декември, преди да пътува до Австралия. Ако това е вярно, то може да обезсили декларацията на играча. "Нямам данни за присъствието на Джокович. Австралийското правителство не се е свързало с нас, за да поиска такава документация", заяви Албарес.

Освен това пресата в Австралия и по света се настрои още по-критично към него след поредната емоционална и изпълнена с критики и обиди пресконференция на роднините на Джокович в Белград - медиите питат как могат да възприемат най-добрия тенисист сериозно след всичко това. Коментатори го наричат "глупак" ("Файненшъл таймс"), "егоист" ("Зюддойче цайтунг"), "шут" (игра на думи с името му Djokovic-Djoker в The Australian).

"Семейството му съсипва репутацията на Джокович всеки път, когато си отвори устата. Те свикват собствени пресконеференции за себеизтъкване колко са важни само заради факта, че някой в рода може добре да удря тенис топка. Баща му е карикатура и казано по народному се държи като пълно куку. Иска кралица Елизабет да гарантира, че синът му ще играе на Australian Open. Той го изкара Спартак, Исус, символ на една битка за съдбата на Сърбия и милиарди свободни хора по света, за свободата на словото... Не, просто искаме да си е поставил две дози", написа Уил Суонтън, един от най-отличаваните австралийски спортни журналисти.

Тепърва ще се види как ще го посрещне публиката на корта.

Важно е да се припомни, че съдебното решение от понеделник няма отношение към това дали е ваксиниран и основателно ли му е дадено изключение от изискването от началото на декември в Австралия да се допускат само напълно ваксинирани, дори преболедувалите през последните 6 месеца. Чак при публикуването на документите на защитата се вида, че Джокович има положителен PCR тест от 16 декември и лично казва на паспортния контрол, че не е ваксиниран.

Решението по иска на Джокович срещу действията на вътрешното министерство засяга единствено действията на граничните власти. И съвсем конкретно - че не спазили обещанието си да му дадат време да събере поисканите допълнителни документи.

Става дума за едни 48 минути и това е описано от съда така:

    в 5:20 на 6 януари на ищеца е казано, че разполага с време до 8:30 да отговори на уведомлението за намерение визата му да бъде анулирана
    вместо това отговорът му бил поискан в 6:14
    решението за анулиране на визата е взета в 7:42
    на ищеца е била отказана възможността да отговори до 8:30.
    ако на ищеца е било оставено време до 8:30 той може би щеше да се консултира с други и да предостави обяснение защо визата му не бива да бъде анулирана.

Професорът по право Джо Макинтайър от Университета на Южна Австралия обяснява, че в понеделник съдът е заседавал по т.нар. съдебен преглед, т.е. проверява се доколко законно е взето решението на правителствените власти. "Това е ограничена процедура, която проверява дали е взето правилно, честно или благосклонно решение, а само дали то е резултат на правилните законови процедури и изисквания."

Държавата прие, че служителите ѝ на границата не са действали правилно във времето. И така вероятно от тактически съображения избегна съдебно решение за по-важната част - за медицинските основания Джокович да получи виза. Така се избягва решение, което потенциално може да постави под въпрос аргументите на вътрешното министерство, че правилото за изключение не би трябвало да важи за сърбина.

Адвокатите на тенисиста се позовават на насоките на групата съветници за имунизирането Australian Technical Advisory Group on Immunisation (ATAGI), в които се казва:

"Ваксинирането срещу COVID-19 на хора с положителен резултат от PCR тест за заразяване със SARS-CoV-2 може да бъде отложено най-много за 6 месеца след заболяването под формата на временно изключение заради голяма не хронична болест".

Според властите само заразяване с коронавируса в предходната половин година не би трябвало да е основание неваксинирани да влизат в Австралия, защото препоръките са за отлагане, а не за избягване на ваксинирането. Адвокатите на министерството твърдят още, че екипът на Джокович погрешно се е позовал на писмото с разрешение за изключение, изпратена от медицинската комисия на организаторите на турнира Tennis Australia, тъй като то не съдържало достатъчно информация, оправдаваща изключението.

Съдията се обърка във всичко това и попита "Какво повече би могъл да направи този човек", след като е получили и съгласието на медицинска експертна комисия на щата Виктория. Федералното правителство настоява, че каквото и да се решили двете комисии негово правомощие е да одобри или отмени визата предвид интересите на общественото здраве. "Няма такова нещо като уверения за влизане в Австралия, от когото и да е, който не е неин гражданин", се казва в документите.

Ако министърът за имиграционните въпроси реши да анулира визата, това ще върне вероятността Джокович да бъде депортиран - вероятно с 3-годишна забрана да влиза (и незабавната ѝ отмяна, за да се ограничи скандалът) - и ще започне ново дело по обжалване. Вместо да тренира или играе на корта най-добрият тенисист в света може да се наложи да се явява на съдебни заседания.

Дневник