Федералният съд на Австралия решава дали Новак Джокович може да остане в страната и да играе на Australian Open. След продължило близо 6-часово изслушване на адвокатите на тенисиста и представителите на властите, към този момент съдиите се оттеглиха, за да вземат своето решение.

Самото заседание започна около полунощ българско време (9.30 часа местно), а след 6.30 ч. сутринта в неделя съдиите временно го прекратиха.

До заседанието във федералния съд се стигна, след като в петък министърът на миграцията Алекс Хоук взе решение да анулира визата на тенисиста, а решението беше обжалвано от екипа на Джокович.

Казусът на световния №1 беше гледан от трима съдии, каквото беше желанието на неговите адвокати. Магистратите, които изслушаха страните бяха Джеймс Олсоп, Антъни Бесанко и Дейвид О'Калахан.

Адвокатите на сърбина пледираха, че решенията на министъра на миграцията са лишени от логика и се базират единствено на "негативни настроение срещу тези, които не искат да се ваксинират".

В решението си министър Хоук изтъкна, че Джокович може да доведе от вълна на "антивакс настроения в страната и да бъде заплаха за здравето на хората, независимо, че може да има малък риск самият той да зарази някого".

"Господин Джокович е играл на множество турнири след създаването на ваксините срещу COVID-19. В нито един от тях обаче не е имало настроения срещу ваксините или подобно обсъждане. Моят клиент е известна личност, но ако се твърдят подобни неща, то трябва да има доказателства", каза пред съдиите адвокатът на сърбина Ник Ууд.

Междувременно организаторите на Australian Open забавиха до последно графика за първия състезателен ден на турнира, който започва тази нощ. В крайна сметка списък с мачовете беше публикуван, а двубоят на Джокович от първия кръг срещу сънародника му Миомир Кецманович е насрочен последен във вечерната сесия на централния корт "Род Лейвър арена".

Дневник