"Най-големият губещ от всичко, което се случи, е турнирът. Единствената хубава новина обаче е, че вече би трябвало да започнем да говорим за тенис."

Така известният треньор и тенис анализатор Патрик Муратоглу описа ситуацията преди началото на Australian Open. Последните 10 дни преди старта на надпреварата бяха белязани от казуса с Новак Джокович, който се превърна не просто нюанс около първия турнир от Големия шлем, а в централна новина в целия свят.

Само ден преди началото на Australian Open световният №1 и рекордьор по титли от Мелбърн (9) загуби обжалването пред съда и беше принуден да напусне Австралия. Така турнирът ще премине без Джокович, което променя цялостната ситуация.

Надпреварата започва тази нощ, но се очаква поне в първите си дни да бъде доминирана от темата "Джокович" и поне още известно време тя да измества фокуса от случващото се на кортовете в "Мелбърн парк".

Сянката на скандала ще продължи да тегне над Откритото първенство на Австралия, както и в последните дни. В очите на тенис почитателите засега негативизмът се излива върху властите в страната, независимо от някои откровени грешки на организаторите. Въпреки това от "Тенис Австралия" през цялото време държаха Джокович да участва в Мелбърн, както си пожела и директорът на турнира Крейг Тайли.

Коментари не липсваха още преди решението за Джокович, като един от по-ярките беше на Рафаел Надал.

"Състезателите идват и си отиват. Никой - нито Роджър, нито Новак, нито аз, нито Бьорн Борг, който беше невероятен в активните си години. Australian Open е много по-важен от всеки играч на света. Ако той бъде допуснат, окей. Ако не, Откритото първенство на Австралия ще бъде страхотно, дори и без него", коментира испанецът.

Предимство Медведев и Зверев

Така съдиите на стола отчитат предимството в точките за даден тенисист на корта. При отсъствието на Джокович ситуацията се променя коренно за двама играчи, които през миналата година спряха сърбина по пътя към големите рекорди. Александър Зверев го спря на олимпийските игри в Токио, а след това Даниил Медведев надви тенисист №1 на финала на US Open.

Именно Джокович беше фаворит на букмейкъри и специалисти за това да вземе десета титла в Мелбърн и рекордна 21-а от Шлема. При променената ситуация №1 и в двете класации вече е Медведев, който започна годината в добра форма на "АТП къп".

Зверев е вторият фаворит в очите на букмейкърите и специалистите.

"Мисля, че Саша има отличен шанс. Постоянно се говори как не е побеждавал топ играч, но за мен проблемът е изцяло в неговата глава или съблекалня. Настилката е бърза и му дава голямо предимство", каза преди началото на турнира експертът Матс Виландер.

Големите печеливши обаче не са единствено Медвдев и Зверев. По ирония на съдбата драмата с най-известния сръбски тенисист се отрази позитивно на неговия сънародник Миомир Кецманович. Той беше считан за обречен в първия кръг, но сега ще срещне Салваторе Карузо (№150 в света), влизащ в схемата като щастлив губещ от квалификациите.

Надал също получава шанс, тъй като испанецът попадна в трудна част на схемата с потенциални мачове със Зверев (четвъртфинал) и Джокович (полуфинал). Сега четвъртфиналът изглежда като потенциална най-трудна стъпка за носителя на 20 титли от Шлема.

При дамите традиционно надпреварата става все по-трудна за прогнозиране с всяка следваща година. Фаворит на букмейкърите е лидерката в ранглистата Ашли Барти, а освен нея високо се оценяват шансовете на Наоми Осака.

При дамите обаче изненади никога не липсват, а това се доказва от факта, че в последните 11 турнира от Шлема има осем различни шампионки. Именно Барти (2) и Осака (3) са единствените, спечелили повече от една титла в този период.

Българското участие

Григор Димитров и Виктория Томова ще представят България на турнира в Мелбърн. За бившия №3 това ще бъде 12-о поредно участие в надпреварата, като Димитров има полуфинал през 2017 и три четвъртфинала (2014, 2018 и 2021 г.).

Българинът стартира с 20-годишния чех Иржи Лехечка, който е 143 в света. За да стигне до основната схема, чехът мина през квалификациите. При победа Димитров ще срещне по-сериозно препятствие - Беноа Пер или Тиаго Монтейро.

Евентуален съперник за Димитров още в трети кръг е четвъртият в схемата Стефанос Циципас.

Томова, която премина през квалификациите, се класира за втори път в основната схема в Мелбърн. През 2018 г. тя отпадна още в първи кръг, а сега нейна съперничка на тази фаза е Ализе Корне.

В кариерата си Томова вече е побеждавала 31-годишната французойка, като това стана на турнира в Осака през 2019 г., когато българката надделя в три сета.

Дневник