Рафаел Надал започна участието си на Australian Open с убедителна победа. Испанският тенисист се наложи с 6:1, 6:4, 6:2 срещу американеца Маркос Хирон.

Надал, за когото това беше юбилейна 70-а победа в надпреварата, ще срещне във втория кръг победителя от мача между получилия уайлд кард Танаси Кокинакис и квалификанта Яник Ханфман.

Испанецът остана единственият тенисист в настоящата схема на Australian Open, който вече е печелил турнира. Миналогодишният шампион и рекордьор по титли Новак Джокович напусна страната след анулирането на визата му. В негово отсъствие Надал може да стане първият тенисист с 21 титли от Големия шлем, след като в момента тримата със сърбина и Роджър Федерер имат по 20.

В интервюто на корта след мача испанецът заяви, че четири дни е бил на легло, а още три след това се е чувствал отпаднал физически, след като през декември беше заразен с коронавируса.

На въпрос дали все още усеща някакви последствия, Надал каза: "Не съм сигурен дали е от вируса или защото не съм участвал в турнири от толкова време."

Срещу Хирон испанецът нямаше затруднения и спечели за 1.51 часа. По пътя към успеха той направи 34 печеливши удара.

Дневник