Усман Дембеле е бил уведомен от "Барселона", че трябва да напусне клуба веднага. Това заяви футболният директор на каталунците Матеу Алемани.

Дембеле пристигна в "Барселона" през 2017 г. С платените за него 105 млн. евро на "Борусия" (Дортмунд) той се превърна в осмия най-скъп футболист в историята. Впоследствие обаче френският нападател не успя да заеме очакваното място в състава.

В сряда треньорът Шави Ернандес е отправил ясно послание към Дембеле - или подписва нов договор, или няма да играе. Затова французинът остана извън групата за мача с "Атлетик" в Билбао за Купата на краля.

Договорът на Дембеле изтича през лятото и "Барселона" рискува да го изпусне без пари.

"Истината е, че започнахме преговорите с мениджърите му преди пет месеца. В това време имаше продължително общуване, в което позицията на клуба беше, че искаме да остане. Отправихме различни предложения, работихме наистина здраво и вложихме много усилия. Направихме достатъчно за играча, за да обмисли какво трябва да прави с бъдещето си", каза Алемани пред клубната телевизия.

Той добави, че 11 дни преди края на трансферния прозорец в "Барселона" вече знаят, че Дембеле не иска да продължи договора си. "Не искаме футболисти, които не желаят да са в отбора".

Преди два дни агентът на Дембеле посочи пред RMC, че каталунците сами са виновни. "Не могат да използват заплахата, че Дембеле ще прекара следващите шест месеца, без да играе, ако не преподпише. Това е натиск, който не работи срещу хора като нас".

След думите на Алемани Асоциацията на испанските футболисти излезе с позиция, в която изтъкна, че никой клуб не може да притиска футболистите си. В нея се казва, че е решение на всеки отбор дали даден играч да бъде в състава за мачовете или не, но и че в същото време той трябва да получава заплатата си и всичко, предвидено в договора.

"Барселона" и играчите за над 100 млн. евро

Дембеле не е първият неуспешен многомилионен трансфер за "Барселона".

Година след него каталунците купиха Филипе Коутиньо за 145 млн. евро от "Ливърпул", а след още година привлякоха Антоан Гризман от "Атлетико" (Мадрид) за 120 милиона.

Никой от тях не успя да донесе желания резултат. Коуриньо първо беше даден под наем в "Байерн", а сега е преотстъпен на "Астън вила". Гризман отиде под наем обратно в "Атлетико".

Дневник