Къде е Пън Шуей?" - тениски с този надпис изправиха Australian Open пред ново предизвикателство. След постепенното затихване на казуса с депортирането на шампиона Новак Джокович, сега организаторите на турнира понасят критики от настоящи и бивши тенисисти заради недопускането по трибуните на запалянковци, носещи такива фланелки.

Тениските са част от кампания, в основата на която са притесненията, свързани с китайската тенисистка Пън Шуей. Изчезването ѝ от общественото пространство съвпадна с нейна публикация в китайската социална мрежа Waibo, в която на 2 ноември 2021 г. обвини в изнасилване бившия вицепремиер на страната Джан Гаоли. Вниманието на тенис общността беше насочено към Пън Шуей, а Женската тенис асоциация (WTA) отмени китайските турнири от програмата си. В края на годината китайската тенисистка отрече твърденията си за сексуален тормоз и каза, че не е била разбрана правилно. Това засили притесненията за сигурността и здравето ѝ.

Темата стигна до трибуните на Australian Open. В неделя в социалните мрежи се появиха видеа, показващи как служители и полицаи настояват зрители да свалят тениски с надпис "Къде е Пън Шуей?".

Организаторите на турнира обявиха, че според правилата не допускат облекло, транспаранти или слогани, които имат рекламни или политически послания.

"Това е жалко", заяви бившата тенисистка Мартина Навратилова, която има 18 титли от Големия шлем. "Това не е политическо послание, а послание за правата на човека", каза тя.

Французинът Никола Маю, който отпадна в първия кръг на турнира на двойки, също изказа неодобрение към подхода на организаторите.

"Какво става? Каква липса на смелост. А ако нямахте китайски спонсори", написа той в "Туитър" и насочи вниманието към спонсорските сделки на Australian Open с китайската компания "Луджоу Лаодзяо", рекламираща своята марка "1573".

Тениските са част от кампания, целяща да привлече вниманието към проблема с Пън Шуей. До момента с дарения в интернет са събрани близо 15 000 австралийски долара.

Целта е със средствата да се направят 1000 фланелки с надписа, които да бъдат раздадени на присъстващи на финала на женския турнир в събота. "Нека видим колко почитатели ще могат да спрат", заяви активистът Макс Мок пред радио "Ей Би Си".

Дневник