Рафаел Надал продължава да мечтае за рекордна 21-а титла от Големия шлем, след като се класира за полуфиналите на Australian Open. Испанецът надви Денис Шаповалов в оспорван петсетов мач - 6:3, 6:4, 4:6. 3:6, 6:3. Двамата прекараха на корта четири часа и осем минути.

Полуфиналът е 36-и за Надал в турнирите от Големия шлем и седми такъв в Мелбърн.

Двамата с Шаповалов изиграха много вълнуващ двубой, който премина през няколко обрата и много интересни разигравания. Освен че беше изравнен от 2:0 сета, носителят на 20 титли от Шлема се справи и с физическо неразположение.

В полуфиналите испанецът ще играе с победителя от срещата Матео Беретини - Гаел Монфис.

"Беше много труден ден с горещо време, не бях тренирал за подобна ситуация. Знаех, че ще бъде много труден мач. Имах и стомашно неразположение, не ставаше въпрос за контузия. Мисля, че не е нещо сериозно, дадоха ми хапчета и те подействаха", каза след срещата шампионът от 2009 г.

Надал започна безупречно, като се възползва отлично от първите си две възможности за пробив, които го отведоха до успеха в първите два сета. Ситуацията обаче повтори миналогодишния му мач със Стефанос Циципас на същата фаза, когато загуби след обрат от 2:0.

След първите два сета картината на корта се промени изцяло. Сервисът на испанеца вече не беше толкова добър, появиха се и няколко двойни грешки в решителни моменти. От своя страна Шаповалов игра съсредоточено, започна да получава възможности и се насочи към обрата.

В третия сет канадецът постигна целта си в десетия гейм и след пробив направи 6:4. Той продължи добрата игра и след ранен пробив стигна до 4:1 в четвъртия сет. В края му Шаповалов сервираше за победата, изоставаше с 15:40, но съумя да се защити и изравни.

Петият сет започна оспорвано с много възможности за пробив. В първия гейм Надал се защити, а веднага след това успя да пробие. Последва продължителен гейм, в който испанецът отново се справи с натиска на съперника си и поведе с 3:0.

С този аванс испанецът се справи и не позволи да бъде обърнат отново, като затвори сета с 6:3.

Дневник