Организаторите на Australian Open промениха вижданията си и обявиха, че запалянковците, носещи фланелки в подкрепа на китайската тенисистка Пън Шуей, ще бъдат допускани на трибуните.

В неделя в социалните мрежи се появиха видеа, на които се вижда как служители и полицаи призовават хора в публиката, облечени с фланелки с надпис "Къде е Пън Шуей", да ги свалят или покрият. Това предизвика критики към Australian Open.

"За съжаление, мисля, че има голямо недоразумение и липса на разбирателство", каза директорът на турнира Крейг Тайли пред "Ройтерс".

"Носенето тениска с някакъв надпис няма да има въздействие върху сигурността. Но когато те започнат да се събират като група, като тълпа, и започнат да пречат по какъвто и да е начин, това е нещо различно", обясни той.

"Ако идват, за да правят това, което всички други правят - да се наслаждават на тениса, и ако имат тениска с надпис "Къде е Пън Шуей", няма проблем", каза Тайли.

Пред АФП той посочи, че в неделя проблемът е дошъл от това, че запалянковци са искали да влязат на трибуните с транспарант, закачен на големи пръти.

Тениските са част от кампания, в основата на която са притесненията, свързани с китайската тенисистка Пън Шуей. Изчезването ѝ от общественото пространство съвпадна с нейна публикация в китайската социална мрежа Waibo, в която на 2 ноември 2021 г. обвини в изнасилване бившия вицепремиер на страната Джан Гаоли. Вниманието на тенис общността беше насочено към Пън Шуей, а Женската тенис асоциация (WTA) отмени китайските турнири от програмата си. В края на годината китайската тенисистка отрече твърденията си за сексуален тормоз и каза, че не е била разбрана правилно. Това засили притесненията за сигурността и здравето ѝ.

Дневник