Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) сключи петгодишен договор с букмейкъра "Палмс бет". Партньорството предвижда да има месечни възнаграждения за основния състав на ансамбъла за жени, индивидуалните гимнастички Боряна Калейн и Татяна Воложанина, както и за треньорите Весела Димитрова и Бранимира Маркова.

От компанията, която има още няколко спонсорски договора, включително и с футболния "Левски", обявиха, че са запазили марката "Златните момичета". "Искаме тази марка да бъде наложена в следващата година, която е изключително важна за българската художествена гимнастика. Ще има поредица от артикули", заяви маркетинг мениджърът на букмейкъра Десислава Захариева.

Председателят на федерацията Илиана Раева каза, че това спонсорство "ще ни даде крила" и ще помогне на организацията да проведе турнири с повишен награден фонд. "Нещата, които те ни предлагат, биха позиционирали художествената гимнастика в България на световно ниво. Така, както се работи в една истинска, европейска държава."

Раева акцентира и върху това, че чрез месечните възнаграждения трудът на гимнастичките и треньорите ще бъде оценен подобаващо.

Тя допълни, че е минала по целия път "от чирак до президент" в художествената гимнастика и отлично познава процесите, което ѝ помага. Затова и е щастлива, че от компанията са изразили желание за подкрепа.

"Един път Гриша Ганчев много добре каза пред медиите: "Срамота е федерацията по художествена гимнастика и Илиана Раева да не бъдат финансирани, както трябва, и да търчи като луда от врата на врата и да търси финансиране за художествената гимнастика." Това е най-точното определение, което е давано за мен. Няма врата, на която да не съм почукала преди 11 години, когато гимнастиката не беше на това ниво, да не съм поискала и трябва да бъда пределно откровена - не си спомням някой да ми е отказвал. Докато се стигна до този момент фирми да ни търсят и да искат да бъдат наши партньори след нашите успехи", каза Раева.

Тя продължи с думите, че за нея е чест да слугува на българската художествена гимнастика и че в това се крие пътят към успеха за всеки ръководител.

Тази година федерацията се готви да отбележи 70-ата годишнина на българската художествена гимнастика.

Дневник