Съдийската комисия към Българския футболен съюз (БФС) ще има нов председател. Това е унгарецът Виктор Касай, който се очаква да пристигне в София и да подпише договора си.

"Новият председател на Съдийската комисия го чакам да пристигне. Ако всичко е нормално с пътуване, с COVID-19 и с финансовите ни договорки, утре ще даде пресконференция. Той се казва Виктор Касай, унгарец, едно от най-известните имена в европейския футбол. Последната му работа е била като шеф на съдиите в Русия година и половина", каза президентът на БФС Борислав Михайлов на пресконференция.

Той уточни, че Касай ще живее и работи в България, а договорът е за година и половина. В този период Касай ще работи и в УЕФА.

Касай (46 г.) беше един от водещите съдии в Европа между 2008 и 2016 г. Той ръководи финала на Шампионската лига през 2011 г. между "Барселона" и "Манчестър юнайтед". През 2016 г. Касай стана и първият рефер, който даде дузпа след преглед с видеоповторение.

Ангажирането на Касай ще бъде втори подобен ход на БФС. През 2015 г. французинът Марк Бата стана консултант към Съдийската комисия. "Имахме не толкова лош опит с Марк Бата", каза Михайлов.

В последните години председателите на Съдийската комисия бяха сменяни многократно заради скандали и претенции от клубовете.

"Спряхме се на чужденец, за да има по-голям респект към самата комисия, по-голяма независимост и по-добро развитие на младите таланти", коментира Михайлов.

На пресконференцията Михайлов анонсира и продължаване на договора на националния селекционер Ясен Петров.

"Активирахме неговата клауза за продължаване на договора. Той остава треньор най-малко до края на Лигата на нациите, като целта, която му е поставена от изпълнителния комитет, а и от самия него, е първо място в групата", добави Михайлов.

В Лигата на нациите българският национален отбор ще играе със Северна Македония, Грузия и Гибралтар.

Ясен Петров е начело на националния отбор от началото на 2021 г. През октомври преди конгреса на БФС той заяви подкрепа към Михайлов.

Дневник