Китайският президент Си Дзинпин и президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах са провели среща десет дни преди началото на зимните олимпийски игри в Пекин. Визитата на Бах е едно от редките посещения, които китайският президент приема лично от началото на пандемията от COVID-19.

Си Дзинпин не е напускал Китай от началото на пандемията, припомня "Ройтерс".

Игрите в Пекин (4 - 20 февруари) ще се проведат при условия на затворена среда за участниците и прилагане на строги мерки срещу коронавируса.

По информация на държавната телевизия CCTV китайският президент и Бах са обсъдили мерките за провеждането на игрите и други важни въпроси. "Китай вече е страна, която предлага много възможности за зимни спортове. Това е нова ера за зимния спорт в света", е казал Бах, цитиран на сайта на МОК.

Президентът на МОК пристигна в Пекин в събота, но беше под задължителна тридневна изолация. Мерките, които Китай прилага за игрите, са строги. От първите пристигнали в страната, които са ангажирани с игрите, имаше само 15 случая на положителни тестове за COVID-19, от тях едва един е член на отборите.

Игрите в Пекин ще се проведат при дипломатически бойкот от редица страни. Китай е обвинявана в нарушаване правата на човека и геноцид, но властта в Пекин категорично отхвърля това.

"Двамата лидери обсъдиха силната подкрепа на международната общност за игрите в Пекин", се казва още в съобщението от МОК.

Дневник