Намаляването на вредните емисии и въглеродната неутралност е сред темите, които са все по-обсъждани в световен план, но започват да намират място и в спорта. След като редица спортни състезания обявиха насочване към такъв курс, Висшата лига представи конкретни стъпки.

Английският футболен шампионат е сключил договорка с телевизионните си партньори, които не само излъчват мачовете, но и продуцират сигнала с екипи на място, за тестово използване на облачни технологии. Това ще позволи на BBC, BT Sport, Sky Sports и NBC да намалят екипите, които изпращат на място.

Първоначално е било обмислено студийните програми да бъдат намалени драстично, но прогнозите са показали, че това ще намали вредните емисии с едва 10 процента. За сметка на това ще се използва облачно пространство и така продуцирането на сигнала ще става дистанционно, а не чрез екипи на място.

Висшата лига и партньорите ѝ добавят, че служителите, които до момента са били изпращани на място, ще бъдат със 70 процента по-малко.

"Бъдещето на нашата планета зависи много от намаляване на вредните емисии и въглеродната неутралност, за която се говори отдавна. Затова искаме да експериментираме и да видим дали този нов метод ще донесе необходимите резултати", каза Анди Бийл от BT Sport.

Той добавя, че "облачното пространство позволява много неща да се извършват дистанционно, без това да се отрази на качеството".

Телевизиите са съгласни, тъй като по този начин ще могат да покриват повече събития на живо с по-малко човешки ресурс. Обсъдено е и партньорство между телевизиите, които да обменят сигнал.

Дневник