Рафаел Надал се класира за финала на Australian Open. Испанският тенисист победи с 6:3, 6:2, 3:6, 6:3 Матео Беретини за три часа.

Петият в света ще спори за титлата с победителя от мача между миналогодишния финалист Даниил Медведев и Стефанос Циципас.

В неделя Надал ще опита да спечели историческа 21-а титла от Големия шлем. В момент той е на върха в класацията заедно с Роджър Федерер и Новак Джокович.

За испанеца това е шести финал на Australian Open и общо 29-и в Шлема, като той е ставал шампион в Мелбърн веднъж - през 2009 г. За последно Надал стигна мача за титлата през 2019 г., но загуби в три сета от недопуснатия до участие тази година действащ шампион Джокович.

Успехът срещу Беретини беше победа номер 500 за Надал на твърди кортове.

"Няколко пъти играх невероятни финали и имах добри възможности - през 2012 г. срещу Новак и 2017 г. срещу Роджър. Няколко пъти бях близо, късметлия съм, че спечелих веднъж турнира. Не съм мислил за ново участие във финала през 2022 г. Сега просто ще се насладя на победата си и ще дам най-доброто", каза Надал.

Покривът над корта беше спуснат заради дъжда в Мелбърн. Надал имаше превъзходство в първите два сета, като спечели почти всички продължителни разигравания.

Третият сет вървеше с размяна на бързи сервис геймове и без възможности за пробив, но в осмия гейм италианецът се представи силно и проби, а след това с гейм на нула взе сета.

Картината се повтори в четвъртия сет, но с обратен знак. След като не беше взел нито една точка при сервис на Беретини в сета, Надал направи ключов пробив в осмия гейм. Испанецът уверено взе следващия гейм и си осигури победата и място във финала.

Дневник