Даниил Медведев победи със 7:6 (5), 4:6, 6:4, 6:1 Стефанос Циципас и за втора поредна година се класира за финала на Australian Open.

В неделя руснакът, който е втори в световната ранглиста, ще спори за титлата с Рафаел Надал. По-рано испанецът, борещ се за рекордна 21-а титла от Големия шлем, се справи с Матео Беретини.

Преди година Медведев игра с Новак Джокович в решителния мач в Мелбърн, но отстъпи. В края на сезона обаче в същия дуел руснакът спечели на US Open първата си титла от шлема, а с това попречи на сърбина да излезе на върха пред Надал и Роджър Федерер.

"Отново ще играя срещу един от най-великите. Ще играя срещу тенисист, който се опитва да спечели 21-ата си титла", каза Медведев в интервюто на корта. Двамата играха във финала на US Open през 2019 г., като тогава руснакът изравни от 0:2 сета, но загуби.

"Финалите в Големия шлем са специални. Разбира се, че помня онзи мач с Рафа - това беше първият ми финал, играхме пет часа или някъде там. След това сме се срещали още няколко пъти и съм готов. Знам, че Рафа е много добър тенисист. Трябва да покажа най-доброто от себе си, за да спечеля този мач."

Мачът започна със скоростна размяна на сервис геймове - шест от първите осем гейма приключиха на нула, а в другите два Медведев успя да вземе само по една точка.

В деветия гейм руснакът поведе с 40:0 и докосна пробива, но Циципас се спаси. Изходът в сета беше решен от тайбрека, в който гръцкият тенисист пръв взе предимство, но с два минипробива руснакът направи обрат.

Отличната успеваемост на Циципас в двете му възможности за пробив във втория сет го отведе до два пробива, с които той направи 6:4 и изравни. По време на сета руснакът се оплака с твърдение, че съперникът му получава непозволени указания от баща си.

Медведев имаше затруднения само в началото на третия сет, но се защити от пробив. След това до края той овладя емоциите си и спечели срещата.

Дневник