След по-малко от седмица Пекин ще стане първият град, приел и летни, и зимни олимпийски игри. Китайската столица се подготвя за откриването на събитието на 4 февруари.

Градът беше определен за домакин през юли 2015 г., като получи 44 гласа срещу 40 за Алмати. Тогава президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах каза, че чрез Пекин е избрана сигурността.

Игрите идват само около половин година след Токио 2020, които се проведоха със закъснение заради едногодишното отлагане, предизвикано от пандемията. Пекин 2022 се слага край на серията азиатски домакинства след Пьонгчанг 2018 и Токио 2020.

Състезанията в китайската столица ще продължат до 20 февруари, а от 4 до 13 март градът ще е домакин на параолимпийските игри.

Какво предстои за Пекин 2022

 

Официалното откриване на игрите ще е на 4 февруари, но надпреварата за медалите започва два дни по-рано със състезанията в кърлинга.

В Пекин 2022 ще участват около 3000 спортисти. Спортовете са 15, сред които алпийски ски, биатлон, хокей, фигурно пързаляне и др. От надпреварата отново ще отсъстват звездите от Националната хокейна лига (НХЛ).

Ще бъдат раздадени общо 109 комплекта медали в различни дисциплини.

Домакинът Китай ще се впусне с най-големия си отбор на зимни олимпийски игри - 176 спортисти.

Как ще бъдат организирани игрите

За втори път след Токио 2020 олимпийските игри се провеждат в условията на пандемията от коронавируса. И този път това е ключов акцент в подготовката на домакините.

Китай и МОК обявиха, че ще се следват много строги правила за участниците. Спортистите ще са в т.нар. "балон", достъпът до който ще е силно ограничен.

Ваксинираните спортисти не са подлагани на карантина, но тези, които не са, трябваше да предвидят 21 дни за изолация преди пристигането си в Пекин. Някои държави, сред които САЩ и Канада, сами изискваха от спортистите си да бъдат ваксинирани.

По време на игрите състезателите ще са обект на постоянен здравен контрол, като се предвиждат много тестове. В случай на положителен тест спортистите няма да могат да участват в състезанията.

Заради пандемията чуждестранни зрители по трибуните няма да има. Билети не са пускани в свободна продажба, а вместо това са разпространявани от местните власти.

Къде са съоръженията

Китай ще използва общо 13 съоръжения, повечето от половината от които са в Пекин. Предимството на организаторите е, че заради летните игри от 2008 г. част от инфраструктурата вече беше подготвена.

В това число влиза и стадионът "Птиче гнездо". Отново ще бъде използван и Националният център по водни спортове.

Състезания ще има и извън столицата - в Джандзяку и Йенцин. И на трите места има изградено олимпийско село, където ще са настанени спортистите.

Кои са талисманите

По традиция най-голямото спортно събитие има своите талисмани. За олимпийските игри това е пандата Бин Дун Дун, а за параолимпийските игри - изобразяващата червен фенер кукла Сюе Жун Жун.

На мандарин "Бин" означава "лед", а "Дун Дун" - "здрав, жизнен".

Фенерът е символ на реколта, топлина и светлина. "Сюе" означава "сняг", а "Жун Жун" - "толерантност и интеграция".

Какво е политическото напрежение и защо има призиви за бойкот

САЩ, Великобритания, Канада и Австралия обявиха дипломатически бойкот на игрите. Те ще имат спортисти, но няма да изпратят свои правителствени представители в Пекин.

От месеци обвиненията срещу Китай са свързани с нарушаване на човешките права и с това, което Вашингтон определя като геноцид срещу мюсюлмански малцинства. Политици и организации в САЩ много пъти са призовавали за бойкот на игрите.

Извън Пекин 2022 остават спортистите от Северна Корея. Страната обясни решението си с пандемията и с "враждебните сили" от Западния свят, които според властите опитвали да попречат на успешното откриване на игрите.

Отделно, Нидерландия е призовала спортистите си да не ползват личните си телефони и компютри по време на престоя си като мярка срещу евентуален шпионаж.

Упреци към Китай предизвика и случаят с изчезването на тенисистката Пън Шуей. Тема, заради която МОК понесе много критики и обвинения в пасивност.

От своя страна, Китай отговори, че не се притеснява от дипломатическия бойкот. "Ще положим всички усилия, за да представим на света великолепни олимпийски игри", каза президентът Си Дзинпин.

В тази обстановка големите спонсори на игрите изглежда опитват да намерят правилната позиция и остават по-скоро снишени.

Кои са българските участници в Пекин

България ще участва с 16 спортисти, като това е най-малкият отбор от игрите в Сараево 1984, когато броят е бил същият. Знаменосци по време на церемонията по откриването ще са биатлонистката Милена Тодорова и сноубордистът Радослав Янков.

България ще има представители в седем спорта. Най-много са биатлонистите - четири жени и четирима мъже. Представителят в ски бягането Симеон Деянов не замина по план заради положителен резултат за коронавируса и ще пропусне първото си състезание, но надеждата е, че ще може да участва в спринта на 8 февруари и на 15 км класически стил три дни по-късно.

На предишните зимни игри в Пьонгчанг България имаше 19 участници в шест спорта, а сега към тях се добавя фигурното пързаляне, където ще се състезава Александра Фейгин. Най-опитен в състава за Пекин 2022 е биатлонистът Владимир Илиев, за когото това ще е четвърто участие на олимпийски игри. Янков и Владимир Зографски ще участват за трети път.

"Нека пожелаем от сърце успех на българските олимпийци в Пекин. Помните колко горди бяхме с нашите спортисти миналото лято в Токио, когато чухме три пъти химна и приветствахме български състезатели на почетната стълбичка. Нека подкрепим сега нашите олимпийци, да им вдъхнем сила и увереност, като представители на една силна духовно и физически нация", каза председателят на БОК Стефка Костадинова при утвърждаването на групата.

България има общо шест медала от зимни олимпийски игри. Златният е на Екатерина Дафовска в биатлона от Нагано 1998. След това в Солт лейк сити Евгения Раданова взе сребро и бронз в шорттрека, а Ирина Никулчина донесе бронз в биатлиона. Четири години по-късно в Торино 2006 Раданова спечели още един бронзов медал.

Българският отбор за Пекин 2022
Сноуборд: Радослав Янков
Алпийски дисциплини: Алберт Попов, Ева Вукадинова, Камен Златков
Ски-бягане: Симеон Деянов
Ски-скок: Владимир Зографски
Биатлон: Владимир Илиев, Антон Синапов, Димитър Герджиков, Благой Тодев, Милена Тодорова, Мария Здравкова, Даниела Кадева, Лора Христова
Фигурно пързаляне: Александра Фейгин
Шейни: Павел Ангелов

Къде ще се излъчват игрите в Пекин

Правата за излъчването на състезанията от олимпийските игри в Пекин (часовата разлика е +6 часа спрямо София) се държат от "Дискавъри".

В каналите на "Евроспорт", дигиталните платформи и Discovery+ ще бъдат излъчени общо 1200 часа от олимпийските игри.

БНТ също ще има излъчване на живо, преки предавания и студийни програми. Общо 110 часа оригинална продукция ще бъдат излъчени по БНТ 3, с основен акцент върху състезанията на българските участници и финалите в най-интересните дисциплини, а част от състезанията ще бъдат излъчвани и по БНТ 1, посочиха от държавната телевизия.

Дневник