Световната №1 Ашли Барти триумфира с титлата на Australian Open след победа в два сета над американката Даниел Колинс - 6:3, 7:6 (2).

Двубоят на централния корт "Род Лейвър" продължи час и 29 минути. Драма и емоции не липсваха, след като във втория сет Барти навакса изоставане от 1:5. Тя не се пречупи под напора на очакванията за задължителна победа.

Барти е първата австралийка, която печели в Мелбърн от 44 години. За последно това стори Крис О'Нийл през 1978 г. Последният финал при жените с участието на австралийка беше през 1980 г., а при мъжете Лейтън Хюит игра такъв през 2005 г.

"Малко съм стъписана, но последните две седмици бяха много вълнуващи. Да спечеля тук е сбъдната мечта за мен, невероятно горда съм да бъда на това място. Трябва да благодаря за организацията и работата на всички, защото за нас тенисистите остава най-лесната работа - просто да излезем на корта и да се забавляваме", каза Барти след срещата.

Лидерката в световната ранглиста стига до своята трета титла от Големия шлем след "Ролан Гарос" 2019 и "Уимбълдън" 2021 г. Австралийката е непобедена във финали в турнирите от Шлема.

Отличието е много ценно за нея, тъй като по пътя към трофея "Дафне Окхърст" Барти не даде нито сет на съперничките си. Тя победи четвърта американка поред, а също така записа и четвърти успех от пет мача с Колинс.

Във финалния мач представителката на Австралия записа 10 аса, които компенсираха трите ѝ двойни грешки. Барти завърши със само 57% вкаран първи сервис, но даде едва седем точки при разиграванията в него. Австралийката направи 30 уинъра и 22 непредизвикани грешки, докато съперничката ѝ повече с повече грешки от печеливши удари.

Колинс отправи най-сериозното предизвикателство към Барти от началото на турнира. Американката игра стабилно в първия сет, но допусна пробив в шестия гейм, който даде ключово предимство на фаворитката. Това не се отрази негативно на Колинс, която започна ударно втората част.

Американката поведе с 5:1, правейки два пробива, като дотук в турнира Барти беше загубила подаването си едва веднъж. Австралийката обаче се събра и направи серия от четири поредни гейма до 5:5, след което се стигна до тайбрек.

В него нервите на Колинс не издържаха, а Барти не трепна, за да поведе с 4:0. Тя даде само две точки на американката и затвори мача.

Колинс игра своя първи финал от Шлема. Само в рамките на турнира тя прави скок от 30-о до десето място в световната ранглиста.

Дневник