По-малко от седмица преди откриването на олимпийските игри в Пекин, една от държавните медии в Китай обяви, че САЩ планират "злонамерено да нарушат и развалят" най-големият спортен форум, като призовават спортисти да критикуват държавата и организацията.

Информацията е разпространена във вестника China Daily, който е англоезичен и се издава от отдела за публичност на управляващата комунистическа партия.

В него се цитират неназовани източници, според които "анти китайски сили, стимулирани от САЩ, ще опитат да провалят игрите и да ги политизират".

Това е пореден случай на напрежение между двете страни преди началото на олимпийските игри. САЩ е една от държавите, които обявиха дипломатически бойкот на игрите. След информацията на китайския вестник говорител на американското посолство коментира, че "няма глобална кампания за игрите".

"Спортистите от САЩ имат право да изразяват себе си свободно в съответствие с духа и хартата на олимпийското движение, което включва насърчаване на правата на човека. Китай ще продължи да се опитва да заблуждава обществото относно нашето решение да отклоним вниманието от внушителните им данни за правата на човека", се казва в съобщението.

Още преди игрите обаче някои организации призоваха спортистите да не повдигат въпроса за правата на човека, за да не се компрометира тяхната сигурност.

Китайските власти още не са коментирали.

В самата публикация във вестника се казва, че "планът е спортисти от разични страни да бъдат подтикнати да изразят недоволството си към Китай, да играят пасивно в състезанията и дори да откажат да участват". В замяна на това те ще бъдат компенсирани финансово, се казва още в China Daily.

Олимпийските игри в Пекин започват на 4 февруари.

Дневник