До откриването на Зимните олимпийски игри в Пекин 2022 остават дни, които трябва да започнат с отразяване по родните медии в четвъртък, 3 февруари, преди пряко излъчване на церемонията по откриването в петък. Игрите ще продължат до неделя, 20 февруари.

Ако ви се струва, че те са дошли бързо след Олимпийските игри в Токио, това е така. Зимните игри в Пекин през 2022 г. останаха по график, въпреки че летните игри в Токио през 2020 г. бяха отложени за 2021 г. поради пандемията на коронавирус. Това разбира се не пречи на това да има големи очаквания около тях. А както знаем, често покрай световните спортни прояви се отдават и шансове за допълнително забавление за любителите на спорта и залозите, в този случай с Betano Промо Кодове.

Олимпийските игри в Пекин идват на фона на политически противоречия и когато коронавирусната вълна отново е на дневен ред. Администрацията на Байдън обяви дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин, което означава, че правителствени служители на САЩ няма да присъстват на игрите, но американските спортисти ще се състезават.

1. Кога и къде може да гледаме Олимпиадата?

Пекин е напред с 6-часова разлика спрямо България, което значи че ако дадено състезание например започва в 16:00, то у нас то ще бъде излъчвано в 10:00 сутринта. Организаторите в Пекин ще дадат всичко от себе си, за да гледаме, както те се изразяват, „една прекрасна церемония”.

Откриването ще може да гледаме на живо на 4 февруари от 14.00 ч. по БНТ 1 и БНТ 3. Половин час преди събитието започва специалното студио „Олимпийски върхове“ с водещи спортният журналист Илия Илиев и медалистката от световни и европейски първенства по художествена гимнастика и участничка на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 Невяна Владинова. От 5 февруари студиото ще продължи всяка вечер от 22.00 ч., а водещите ще посрещат своите популярни гости, за да анализират представянето на олимпийските атлети.

Това ще бъде първият път, когато Китай е домакин на Зимните олимпийски игри. Пекин бе град-домакин на Летните олимпийски игри през 2008 г., когато церемонията по откриването им смая света.

Този път, както и в Токио, COVID-19 ще създаде допълнителни главоболия. Спортистите трябва да бъдат ваксинирани или да бъдат подложени на триседмична карантина. Ежедневните тестове за COVID ще бъдат задължителни, а олимпийците ще бъдат ограничени в пътуванията си. Допускат се зрители, но само от континентален Китай.

2. Какво ще е българското участие на игрите?

Българската делегация на Зимната олимпиада в Пекин ще бъде от 16 спортисти:

Сноуборд

1. Радослав Янков

Алпийски дисциплини

2. Алберт Попов

3. Ева Вукадинова

4. Камен Златков

Ски-бягане

5. Симеон Деянов

Ски-скок

6. Владимир Зографски

Биатлон

7. Владимир Илиев

8. Антон Синапов

9. Димитър Герджиков

10.Благой Тодев

11.Милена Тодорова

12.Мария Здравкова

13.Даниела Кадева

14.Лора Христова

Фигурно пързаляне

15.Александра Фейгин

Шейни

16.Павел Ангелов

3. Какви събития ще има на Зимните олимпийски игри?

Планирано е Олимпийските игри в Пекин през 2022 г. да включват рекордните 109 събития. В олимпийската програма са добавени седем нови състезания разпределящи седем комплекта медали. Сред тях са биг еър свободен стил за мъже и жени, единичен бобслей за жени, смесени отборни състезания в ските свободен стил, ски скокове, сноуборд крос и смесена щафета в шорттрека.

4. Какъв е талисманът на Олимпийските игри в Пекин?

Талисманът на Олимпийските игри в Пекин е Бинг Дуен Дуен – панда с широко отворени очи в леден костюм.

Снимка: beijing.gov.cn

Бинг“ означава лед и също така символизира чистота и сила, а „Дуен Дуен“ - деца“, се казва в изявление на Международната олимпийска организация, оповестяващо новината. „Талисманът олицетворява силата и волята на спортистите и ще помогне за популяризирането на олимпийския дух.”

Формата на сърцето в лапата на пандата представлява гостоприемство, а ярките цветове около лицето й наподобяват следи от лед и сняг.

Снимка: beijing.gov.cn

Бинг Дуен Дуен е придружен от параолимпийския талисман Шуи Рон Рон, „дете фенер, готово да посрещне приятели от цял свят“, каза МОК.

Съдържание на zalagania-online.com