Ръководството на ЦСКА е изправено пред задължението да плати спешно малко над 1 млн. лева, ако иска да избегне забрана за картотекиране на нови футболисти. Това се налага по казус, свързан с бившия футболист Юнес Бенжелюн.

През ноември 2021 г. Спортният арбитражен съд (КАС) отсъди ЦСКА да плати сумата на играча. На 27 януари червените са загубили обжалване, съобщи "Спортал" в неделя.

Адвокатът на ЦСКА Станислав Трендафилов обясни пред "Дневник", че клубът е опитал да отложи задължителното плащане на средствата, докато Върховният съд на Швейцария не се произнесе по обжалването на решението на КАС. Молбата обаче е отхвърлена и ЦСКА трябва да плати.

В противен случай клубът ще получи забрана да картотекира нови играчи в следващите два трансферни прозореца. Възможностите са ЦСКА да постигне споразумение с Бенжелюн за разсрочено плащане или да плати цялата сума до дни, като първият вариант изглежда трудно осъществим.

Трендафилов посочи, че ако сега ЦСКА преведе парите, а след това спечели обжалването, клубът може да се окаже в трудно положение за евентуалното връщане на сумата.

"Казусът поне постави точка на коментарите на нашите "доброжелатели" за това кое е ЦСКА, кой е ЦСКА и т.н. С това решение съдът казва: "Ще си понесете последствията от договора, който сте подписали с този футболист", защото приема, че това дружество е пряк приемник на старото (ПФК ЦСКА АД)", добави Трендафилов. Бенжелюн беше привлечен на "Българска армия" през 2012 г., като не изигра нито един мач.

Според адвоката е възможно ЦСКА да бъде изправен и пред изпитание при още няколко подобни казуса, но по думите му не може да се очаква вълна от нови дела заради изтекла давност.

По-голяма част от футболистите и клубовете, които бяха кредитори на фалиралия ПФК ЦСКА АД, получиха вземанията си след продажбата на активите за 8 млн. лева. От тях около 5 милиона отидоха за Националната агенция за приходите.

Убедителна победа срещу казахстанци

ЦСКА постигна победа с 5:1 срещу "Шахтьор" (Караганда). По два гола вкараха Георги Йомов и Амос Юга, а едно попадение добави Иван Турицов, който се разписа от дузпа. Йомов привлече внимание с гол директно от ъглов удар.

Треньорът Стойчо Младенов посочи, че футболистите, участвали в двубоя, ще са ядрото за мачовете през пролетта. Той обаче добави, че ще прави промени.

"Най-важното е, че завършихме успешно лагера. Изпълнихме на 100 процента всичко, което бяхме запланували. Единствено контролата с "Хартберг", която не се състоя, повлия малко на плановете ни, но съм доволен от всичко, което изпълнихме", каза Младенов.

Той посочи, че ще бъдат направени последни опити левият бек Брадли Мазику да бъде задържан. Договорът на французина изтича през лятото, когато може да си тръгне без пари. Затова е възможно ЦСКА да го продаде още сега, ако не се споразумее с него за подновяване на контракта.

Младенов каза, че очаква положителна развръзка с останалите играчи, чиито договори изтичат.

В понеделник следобед с различен състав ЦСКА ще играе с македонски отбор в последната си приятелска среща в Турция.

Дневник