Зимният трансферен прозорец в Европа е на път да приключи с неочаквана сделка между "Барселона" и "Арсенал" за Пиер-Емерик Обамеянг. Въпреки че много често последния ден на прозореца е свързан с рекордни покупки, двата тима са на път да осъществят рядко срещан свободен трансфер.

По информация на Sky Sports, BBC и испанския журналист Гилем Балаг каталунците са се разбрали с "Арсенал" да вземат габонския нападател.

Клубът е организирал медицински прегледи, след което се очаква трансферът да бъде обявен официално.

Обамеянг е в Барселона от понеделник по обяд, като се очакваше да подпише с каталунците под наем до края на сезона с опция за постоянен трансфер. Преди часове сделката беше провал заради невъзможността на "Барселона" да плаща голяма част от заплатата на играча, възлизаща на 350 хиляди паунда седмично (418 хил. евро).

Около три часа преди затваряне на прозорец редица медии съобщиха за договорка между двата клуба Обамеянг да бъде освободен от "Арсенал" и да подпише с каталунците без трансферна сума. Той не е желан от мениджъра Микел Артета, който му отне капитанската лента заради дисциплинарни проблеми. За последно Обамеянг игра за "артилеристите" в началото на декември.

Клубът е решил да се откаже от евентуална сума, която да получи при трансфер, но спестява над 15 милиона паунда от заплатата, която има да плаща на габонеца.

Обамеянг премина в "Арсенал" през 2018 г., когато беше купен от "Борусия" (Дортмунд) за 64 млн. паунда. Той има 92 гола в 163 двубоя за "артилеристите".

По информация на Балаг нападателят е намалил финансовите си изисквания, за да може "Барселона" да не наруши финансовия феърплей. Клубът е в трудна ситуация и има големи дългове. Въпреки това през зимата каталунците вече привлякоха Феран Торес от "Манчестър сити" и Адама Траоре от "Уулвърхемптън".

Активност в Англия

Далеч преди затварянето на трансферния прозорец клубовете в Англия показаха традиционната си активност. "Тотнъм" привлече двама играчи на "Ювентус" - Деян Кулушевски под наем и Родриго Бентанкур с постоянен трансфер за 16 милиона паунда.

"Евертън" представи Франк Лампард като нов мениджър, а за отрицателно време бившият английски национал привлече Дони ван де Беек под наем от "Манчестър юнайтед".

"Карамелите" са близо и до трансфер на Деле Али от "Тотнъм" за 40 милиона паунда.

Дневник