Над 700 милиона евро похарчиха клубовете от големите пет първенства на Европа за нови футболисти през януари. След затварянето на трансферния прозорец справката показва, че във Висшата лига, Бундеслигата, Серия А, Ла Лига и Лига 1 са похарчени общо 743.9 милиона евро.

Традиционно през януари големите клубове стоят в страни от сделките, но все пак сделки не липсват сред тимове, които искат да подобрят позицията си в класирането.

Сред големите първенства №1 по похарчени средства през зимата е Висшата лига. В английското първенство са похарчени общо 353 милиона евро (295 млн. паунда), което е второ постижение в историята изобщо. През 2018 г. клубовете в Англия похарчиха рекордните 430 милиона паунда.

Най-скъпите трансфери на английски клубове са преминаването на Луис Диас в "Ливърпул" от "Порто" и това на Бруно Гимараеш в "Нюкасъл" от "Лион". И двата трансфера са за 40 милиона евро. "Нюкасъл" привлече и нападателя Крис Ууд за 30 милиона евро, като е клубът, похарчил най-много за трансфери.

Шампионът "Манчестър сити" купи единствено аржентинеца Хулиан Алварес от "Ривър плейт" за 10 млн. паунда, докато "Челси", "Арсенал" и "Манчестър юнайтед" не привлякоха нови играчи.

"Артилеристите" обаче бяха в основата на информационния поток, след като Пиер-Емерик Обамеянг премина в "Барселона" със свободен трансфер.

"Ювентус" направи най-скъп трансфер

Най-скъпият трансфер по време на зимния прозорец е продажбата на Душан Влахович от "Фиорентина" в "Ювентус". "Бианконерите" платиха за него 70 милиона евро, а още 10 са разпределени под формата на бонуси.

Сръбският нападател прави изключително силен сезон като има 17 гола в 21 мача в Серия А.

Трансферът на Влахович е четвъртият най-голям в историята на "Ювентус" след Кристиано Роналдо (117 млн. евро), Гонсало Игуаин (90 млн.) и Матайс де Лихт (85 млн.).

Вторият най-голям трансфер през зимата осъществи "Барселона", купувайки Феран Торес от "Манчестър сити" за 55 милиона евро. Останалите клубове в Испания бяха пасивни, като "Реал" (Мадрид) не осъществи нито една сделка, а "Атлетико" (Мадрид) взе нови за едва 5.5 млн. евро.

Трансферният прозорец във Франция и Бундеслигата също завърши без значими трансфери.

Възстановяване след COVID-19

Висшата лига е първият шампионат, който харчи толкова големи суми след избухването на пандемията от COVID-19. През 2021 г. януарският прозорец завърши с трансфери за едва 70 милиона паунда, като от тях по-малко от 10 бяха похарчени в последния ден.

"Този трансферен прозорец е индикация, че финансовото напрежение върху клубовете в Англия намалява. Виждаме, че похарчените средства се връщат на нивата преди пандемията", коментира Дан Джоунс, който е партньор и ръководител на групата за спортен бизнес в "Делойт".

"Висшата лига продължава да държи лидерска позиция като най-силно първенство във финансово отношение. Това се подкрепя от пълните стадиони в момента и сделките за телевизионно излъчване. Можем да кажем, че английското първенство е първото, което успява да се възстанови след пандемията от COVID-19", добавя Джоунс.

От "Делойт" добавят, че нетните разходи на клубовете от Висшата лига (сумата на покупките минус продажбите) са 180 милиона паунда - най-високите от въвеждането на януарския трансферен прозорец.

Дневник