Българският спорт се нуждае от промяна в мисленето, защото не е подготвен за това, което предстои. Това е едно от посланията, отправени при представянето на новоучредената фондация "Център за стратегическо развитие на спорта", чиято цел е да осигурява експертна подкрепа и да помага за развитието на спорта.

В основата на организацията застават седем души, сред които са директорът на "Спортс мениджмънт България" Виктор Кирков (който развива "Отбора на надеждата") и бившият изпълнителен директор на "Левски" и настоящ служител на УЕФА Павел Колев.

Основателите на фондацията посочиха, че виждат своята роля като мост между потребителите на спорт, институциите и спонсорите. "Нямаме желание да влизаме в битки за власт, а да помагаме на всяка организация, която има нужда от нас. Не ни интересува кой, а как управлява в спортните организации", каза Кирков.

Вниманието ще е насочено към социалната роля на спорта, масовостта, повишаването на професионализма на отделните спортни организации, работата със спонсори, бизнеса и общините.

"Бизнесът не е абдикирал от спорта, но спортът не трябва да е платформа за подаяния. В момента общините отделят за спорт между 0.5% и 7% от бюджета си, като обикновено по-големите общини отделят по-нисък процент. Искаме да изследваме и да установим до каква степен са достатъчни тези средства и доколко се използват ефективно", заявиха участниците.

Фондацията ще се финансира чрез членски внос, дарения и стопанска дейност. Краткосрочните цели са свързани с анализи по различните точки, за да се види картината в спорта.

Според Колев е много важно да бъде спечелено вниманието на младите, за които българският спорт е все по-малко интересен. За целта трябва да се смени подходът.

Той даде пример с филма за Drive to Survive по "Нетфликс", който според данните е помогнал на Формула 1 да увеличи с 30% популярността си сред младите на възраст 16-24 г. "Те потребяват спорт по съвсем различен начин, но когато им предложиш нещо атрактивно, са готови да плащат".

"Разработваме методика, която да даде на федерациите инструменти за измерване на приноса на техния спорт за Брутния вътрешен продукт", добави Колев.

Основателите на фондацията са обединени и около важността на масовия и детско-юношеския спорт, както и около ролята на родителите.

Колев даде и конкретен пример с футбола, където според него решенията на проблемите трябва да се обсъждат по същество. "Държави с население под 20 милиона души не се класират на големи първенства, освен ако играещите футбол поне веднъж месечно не са 3.5% от населението. В България този процент е 0.5".

Кирков заяви, че възприема като най-близък и приложим за България модела на Исландия, Дневник