Бившият нападател на националния отбор по футбол Димитър Бербатов влиза в надпреварата за президентския пост на БФС с увереност и с притеснения. Той обяви официално кандидатурата си за конгреса, който ще се проведе на 18 март.

В средата на октомври Бербатов направи неуспешен първи опит да свали Борислав Михайлов от власт, като тогава след извънредния конгрес оспори резултатите. Сега заяви, че с екипа му са си извели поуки и отново са внимателни, като ще се постараят да са подготвени за евентуални нередности.

Той призова клубовете и медиите за бдителност заради опасения, че в последния момент БФС може да направи промени, за да избегне избори на 18 март. Отново заговори и за натиск срещу клубовете. Конкретен сигнал за такъв дойде от женския отбор на "Олимпия" (Шумен), чието ръководство обяви пред "Дспорт", че е изнудвано от страна на БФС.

"Нашата програма е същата, търпи подобрение, търпи добавки. Ще бъдете запознати с нея идния месец. Ако сегашният президент на БФС иска да направи същото, ще е чудесно. Би било хубаво да излезе в неплатен отпуск, за да не се използват ресурсите на БФС. Така ще е правилно и честно, за да може всички кандидати да имаме равен старт", каза Бербатов.

Той посочи, че след извънредния конгрес Михайлов и екипът му са започнали да осъществяват негови идеи.

"Споделихме много точки за дигитализация, футболни асоциации, електронни картотеки. Сега виждаме как се взима това от БФС и се представя като тяхна идея. Ние го бяхме заявили още по-рано. Симулира се някакъв вид дейност. Това е факт. Не си го измислям", добави бившият нападател.

Той смята, че по време на извънредния конгрес не е имало политическа намеса. "Искрено се надявам да няма такива намеси, а всичко да бъде така организирано, че да не може да се подложи на съмнение впоследствие каквото и да е. Апелирах конгресът да се проведе така, че да има победител и да спрем с този кръговрат, който се получава. Ако всичко е проведено законно, колегиално, има резултат, няма кой да спори."

Бербатов каза, че сега не е водил разговори с хора от политиката, но ако спечели и оглави футболния съюз, ще го направи. Според него е важно държавата да има роля в развитието на футбола.

Дневник