Проблем около допинг тест на 15-годишната Камила Валиева е причина за забавеното награждане на руския отбор по фигурно пързаляне на олимпийските игри в Пекин, обяви insidethegames.biz. Преди ден фигуристите на Руския олимпийски комитет (РОК) спечелиха златните медали в отборната надпревара.

Те обаче още не са наградени, като Международният съюз по кънки (ISU) обяви, че причината е "правен въпрос".

Валиева се превърна в първата жена, която направи четворен скок.

Руската фигуристка стана сензация далеч преди игрите в Пекин. Тя спечели европейската титла при дамите и подобри световния си рекорд за най-висока оценка в кратката програма.

Все още не е ясно какъв точно е проблемът около Валиева. В Пекин широко се дискутира, че не става въпрос за вещество, което подобрява представянето и ефективността на даден спортист.

Руският вестник "Спорт Експрес" съобщава, че в пробата на Валиева е открито вещество, което се използва в лекарства при сърдечни проблеми.

Съществува и спор дали веществото е взето в състезателна обстановка или преди това.

В момента няколко правни екипа разглеждат ситуацията, тъй като тя остава много сложна. Валиева е само на 15 години и по действащите правила Световния антидопингов кодекс тя все още е "защитено лице". Така са описвани "спортисти, които към момента на дадено нарушение все още не са навършили 16 години".

Така Валиева не може да бъде призната за виновна, дори да има дадено нарушение на правилата.

Дневник