В ден със смесени емоции САЩ успяха да вземат първата си титла на олимпийските игри. Петият състезателен ден на Пекин 2022 мина под знака на триумфа на Линдзи Джакобелис в сноуборда, но и на отпадането на Микаела Шифрин.

Най-голямата надежда за медали на американската делегация не успя да завърши във втори пореден старт въпреки огромните очаквания към нея. За сметка на това Джакобелис триумфира със златото в дисциплината сноуборд крос.

36-годишната състезателка сбъдна олимпийската си мечта. През 2006 г. в Торино тя спечели сребърен медал, а четири години по-късно във Ванкувър не успя да влезе във финала. На игрите в Сочи Джакобелис падна в полуфиналите, а Пьонгчанг през 2018 г. водеше през почти цялото време, но завърши 4-а на 0.003 сек от подиума.

"Чувството е невероятно, нивото е много по-високо, отколкото преди 16 години. Почувствах се победител още с влизането ми на финал", каза 36-годишната шампионка. Във финала тя победи Клое Треспуш от Франция и Мариета Один от Канада.

Освен САЩ още три нации спечелиха първите си титли в петия ден на игрите. Словакия стъпи на върха в алпийските ски след победата на Петра Влъхова в слалома. Южна Корея също имаше повод за радост след успеха на Хуанг Дае-хеон в шорттрека на 1500 метра при мъжете.

Кореецът победи само с 35 стотни Стивън Дюбоа от Канада и представителя на Руския олимпийски комитет (РОК) Семьон Елистратов. В надпреварата ски свободен стил биг еър олимпийски шампион стана Бирк Рууд от Норвегия.

Начело в класирането по медали излезе Германия, която спечели две титли през деня. Те дойдоха чрез Тобиас Вендъл и Тобиас Артл в двойки шейни, както и чрез Винценц Гайгер, който триумфира в северната комбинация.

Дневник